Venezuela: rendkívüli állapot a kolumbiai határvidéken

Venezuela elnöke rendkívüli állapotot hirdetett az ország kolumbiaia határvidékén és további intézkedésig meghosszabbított a napokkal ezelőtt bevezetett határzárat.

 

Nicolas Maduro azzal indokolta  alépést, hogy így igyekeznek helyreállítani a térségben a rendet, a nyugalmat és a békét. A határzárat még csütörtökön reggel jelentette be és katonaságot vezényelt az érintett térségbe, miután Kolumbia területéről behatolt ismeretlenek más másodszor támadtak venezuelai katonákra sz ország területén.

A rendkívüli állapot Bolívar, Ureña, Junín, Capacho libertad és Capacho independencia körzeteit érinti. A rendívüli állapot által érintett területek vezetésével  Vielma Morát, Tachira állam kormányzóját bízta meg. Az elnök nem mondott többet arról, hogy mit is jelent pontosan a bevezett  rendkívüli helyzet.

A határzár csütörtöki váratlan bevezetése okozott némi bonyodalmat a határmenti településeken, például Cúcuta városában többen kénytelenek a két országot összekötő nemzetközi híd venezuelai oldalán várakozni, hogy hazatérhessenek.

150822013944_sp_venezuela_colombia_frontera_624x351_reuters

Az üzemanyag csempészet, a Venezuelában lényegesen alacsonyabb árak miatt kialakult feketekereskedelem, valamint a kolumbiai gerillák és a félkatonai szervezetek jelenléte miatt igen kényes helyzet alakult ki a kolumbiai-venezuelai határvidéken. A határvidéken történt támadások nyomán Maduro kijlentette, hogy országának elege van az illegális kolumbiai bevándorlókból is.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök nemtetszésének adott hangot a történtek miatt és hozzátette, hogy országában szívesen látják a Venezuelából érkezőket. A kolumbiai bevándorlási hivatal szerint idén 315 ezer kolumbiai utazott Venezuelába és csak 8 ezer nem tért vissza.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez