Egyre melegebbek vagyunk

Egy brit felmérés szerint a fiatalabb generáció tagjai egyre nyitottabbak az azonos neműekkel folytatott szexuális viszonyra. A kutatás azt bizonyítja, hogy jóval többen helyezik magukat valahová a hetero- és homoszexuális orientációk közé, mint korábban.

A YouGov nevű, felmérésekkel foglalkozó oldal egy online kutatás keretében vette fel több mint 1600 ember válaszát azzal kapcsolatban, hogy hova sorolják magukat a szexuális orientáció kérdésében. Ehhez pedig a Kinsey-skálát használták, amely 0-6-ig terjed, a 0 a teljesen heteroszexuális, a 6 pedig a teljesen homoszexuális. Eszerint a legtöbb ember alapvetően is inkább a kettő közé esik, kevesebb a “tisztán” heteroszexuális, mint gondolnánk. Ez pedig az idő előrehaladtával és az egyre nyitottabb gondolkodással bebizonyosodni látszik.

A 18-24 éves megkérdezettek csupán fele vallotta magát teljesen heteroszexuálisnak. Nagyjából 5% jelölte be a 6-os, tehát teljesen homoszexuális rublikát, és 43%-uk valahova a kettő közé esett. Ezzel szemben a 40-59 éves korosztály 81%-a tekinti magát teljesen heteroszexuálisnak. Az alábbi YouGov tábla szépen mutatja, hogyan változik az életkornak megfelelően a szexuális beállítottságról való önbevallás.

bisexuality

A magukat homoszexuálisnak valló egyének pedig látszólag ugyanannyian vannak minden generáción belül. A legtöbbször 5% körül mozgó arány maximum 4%-ig esett.

A felmérés kitért arra is, hogy kiderítsék, vajon a magukat “valamennyire biszexuálisnak” titulálók csak gondolkodnak-e  a témáról, vagy volt is már szexuális kapcsolatuk azonos nemű partnerrel. A válasz pedig nem meglepő: ahogyan megyünk felfelé a skálán, úgy nő az ilyen élményeket átélők száma. Akik magukat egyesnek, tehát “túlnyomórészt heteroszexuálisnak” írták le, azok 23%-ának volt már homoszexuális élménye, a ketteseknél ez már 52% és így emelkedik egészen az ötös szintig.

Feltehetőleg nem arról van szó, hogy egyre többen születnek biszexuálisnak, hanem az emberek egyszerűen kevésbé félnek a megkülönböztetéstől és a megvetéstől, ha támadnak szexuális vágyaik az azonos neműek iránt is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez