Hazaengedték az utolsó ebolás beteget Sierra Leonéban

Két hete nem regisztráltak új megbetegedéseket a nyugat-afrikai országban, de ez még nem jelenti azt, hogy minden idők legsúlyosabb ebola-járványát sikerült felszámolni a koldusszegény országban.

Az utolsó regisztrált ebola-beteg egy 35 éves férfi volt, akit az északi Bombali körzetben kezeltek. A férfit hétfőn bocsátották el az egészségügyi központból, miután az orvosok gyógyultnak minősítették – közölte a WHO. Az ünneplés azonban elmaradt. Jelenleg ugyanis még 28 olyan embert tartanak szoros megfigyelés alatt a helyi egészségügyi hatóságok, akiknél fennáll a veszélye annak, hogy elkapták a gyilkos vírust, amely többezer ember életét követelte Nyugat-Afrikában.

„A mai nap a remény napja” – mondta Vanessa Wolfman, annak Bombali-i egészségügyi központnak az igazgatója, amely külföldi segélyekből és támogatásokból működik Sierra Leone egyik legelmaradottabb vidékén.

Óvatosságra intett a Sierra Leone-i ebola-megelőzési központ igazgatója is, aki elmondta, hogy az országban még mindig lehetnek „eltitkolt” esetek, ezért továbbra is fenn kell tartani a legmagasabb készültségi szintet, és folyamatosan ellenőrizni kell a lakosságot, hogy kiszűrjék a fertőzötteket. Emellett folytatni kell azokat a felvilágosítási kampányokat is, amelyek a megelőzés módszereire hívják fel a figyelmet. Komoly problémát jelent ugyanis mind a mai napig, hogy az emberek jelentős része még mindig nem tartja be a legalapvetőbb higiéniai és egészségügyi előírásokat, ami miatt sokan könnyedén elkaphatják a gyilkos vírust.

A WHO hivatalosan csak akkor minősíti ebola-mentesnek az országot, ha a vírus lappangási idejének kétszerese (42 nap) telik egy úgy, hogy az egészségügyi hatóságok nem regisztrálnak új megbetegedéseket és haláleseteket. Sierra Leone jelenleg a 17. napnál tart.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez