Majd Magyarországnyi migráns Nagy-Britanniában

Hatmillióról a 2009-ben mért hétmillióra három év alatt, hétmillióról nyolcmillióra öt év alatt nőtt a mintegy 65 millió lakosú szigetországban élő külföldiek száma.

A brit kormány bevándorlásellenes retorikája és intézkedései ellenére 2014-ben először meghaladta a nyolcmilliót a Nagy-Britanniában élő külföldiek száma az Oxfordi Egyetem kutatói szerint.

A The Migration Observatory nevű oxfordi intézet szerdán közzétett jelentéséből ugyanakkor az is kiderült, hogy lassult a növekedés: hatmillióról a 2009-ben mért hétmillióra három év alatt, hétmillióról nyolcmillióra öt év alatt nőtt a mintegy 65 millió lakosú szigetországban élő külföldiek száma. A kutatóközpont igazgatója szerint a lassulás nagyrészt a pénzügyi-gazdasági válságnak tudható be.

A külföldiek száma a szigorúbb bevándorláspolitika ellenére is nőtt, a kormány intézkedései – többek közt a vízumhoz jutás nehezebbé tétele – nélkül azonban gyorsabb lett volna a növekedés üteme – mondta Madeleine Sumption.

Az oxfordi kutatók szerint a Nagy-Britanniában élő külföldiek között nőtt az Európai Unió többi államából származók aránya. 2004-ben még csak a 28 százalékát tették ki a szigetországban élő külföldieknek, 2013-ban viszont már 35-öt: 1,5 millióról 2,7 millióra emelkedett a számuk. A növekedés Madeleine Sumption szerint azzal magyarázható, hogy míg a brit gazdaság erős, az Európai Unió több országában megtorpant. “Még mindig jelentős különbségek vannak a brit és más európai uniós gazdaságok között, legalábbis a bérek és a munkanélküliségi ráták tekintetében mindenképp” – mondta.

A The Migration Observatory egy nappal azelőtt tette közzé becslését, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismerteti a bevándorlással kapcsolatos negyedéves becslését. Előrejelzések szerint a legfrissebb adatsorból az derül majd ki, hogy a márciussal zárult tizenkét hónapban a nettó bevándorlás meghaladta a 2005-ös rekord 320 ezret. A 2010 óta kormányon lévő Konzervatív Párt célja, hogy intézkedései révén évi százezer alá csökkenjen ez a szám.

Az Economist és az Ipsos/Mori augusztusi közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a bevándorlás a britek egyik legnagyobb aggodalma: a lakosság 50 százaléka a legsúlyosabb problémák között tartja számon a migráció kérdését. Ilyen nagy arányt még soha nem mértek a bevándorlással kapcsolatban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez