Romeisa, az arc nélküli “iszlám baba”

Orr, száj és szemek nélkül dobta piacra Nagy-Britanniában új játékát egy tanárnő. Azt mondja, a konzervatív iszlám családok gyerekeinek tervezte, négy év munkájával. Mert náluk tilos az arc ábrázolása. Az érintettek egy részének nem tetszik az ötlet: azt mondják, a muszlimok is a 21. században élnek, nem fagytak bele a történelembe.

A baba persze fekete fejkendőt visel piros hosszú ruhája fölött. Az egykori tanárnő, Ridhwana B azt mondja: valós igényt elégít ki: amikor Lancashire-ben egy muszlim iskolában tanított, sok szülő mesélt neki arról, hogy aggódik, amiért a gyerekei emberi arcvonásokkal rendelkező játékokat vesznek a kezükbe. A kislányokkal meg különösen nehéz: éjszakára ugyanis az előírások szerint el kell távolítani mindent a szobából, aminek szeme van, vagyis a babájuk nélkül voltak kénytelenek ágyba bújni a gyerekek. Így aztán ő elment egy vallástudóshoz, és annak az útmutatásával alkotta meg a játékot. Négy év alatt, lépésről lépésre, hogy semmi ne maradjon, ami miatt aggódniuk kellene a szigorú vallásos nevelésen őrködő szülőknek.

A saría-kompatibilis baba 25 fontba, vagyis úgy 10 ezer forintba kerül, és Mohamed próféta egyik követőjéről kapta a nevét. Részben azért, mert a próféta gyerek-felesége, Aisa is arc nélküli babákkal játszott. Az ex-tanárnő azt mondja: már jópár megrendelése van. Meg további ötletei is, hisz annyira kevés az olyan játék, amelyet az iszlám vallás ultrakonzervatív értelmezése beenged a gyerekszobákba. És, ha már így belelendült, szerkesztene egy könyvet is arról, hogy hogyan kell az iszlám előírásainak megfelelően gyereket nevelni.

A tervező ötleteit zsákutcának tartja a London School of Economics muszlim társadalmakkal foglalkozó szakértője, Fawaz Gerges professzor. Igaz, nem ilyen udvariasan fogalmazott, konkrétan ostobaságról, butaságról beszélt a londoni Mail-nek. “A korai iszlám történelemben valóban nem preferálták az élőlények ábrázolását, több okból sem. De most vita van arról, milyen messzire lehet elmenni” – mondja. “A muszlimok túlnyomó többsége 21. századi életmódot folytat, nem fagyott bele a történelem és a társadalom a 6. századba. Jóllehet vannak, akik ezt próbálják elhitetni, de a fiatal muszlimok már globalizálódtak.” Ez a baba szerinte kulturális luxus, propagandaeszköz, mégpedig az ultrakonzervatívoké. Szerinte nagyon kicsi lesz rá a kereslet. Szerintünk nagy is lehetne, ha valahol másutt próbálnák piacra dobni. Nevezetesen a “Kalifátusban”, az Iszlám Állam által elfoglalt iraki és szíriai területeken, ahol éppen a 6. századot próbálják feléleszteni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez