Ön szerint melyik ország erkölcstelen, lelketlen és rasszista?

Valójában nem a téteket kérjük, hanem egy friss oroszországi közvélemény-kutatást ismertetünk. Nagyot változott az orosz társadalom véleménye az Amerikai Egyesült Államokról az elmúlt 25 évben – állapította meg az állami VCIOM felmérése.

Magas életszínvonal, önállóan elérhető siker, növekvő tudományos és technikai fejlődés, szabad társadalom – így írták le legtöbben az USA-t Oroszországban 1990-ben. A rendszerváltás miatti pozitív megítélésből azonban nem sok maradt mára.

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) legújabb felmérésében az Egyesült Államokra a magas bűnözési arány, az erkölcsi züllés, a hideg emberi kapcsolatok és a rasszizmus a legjellemzőbb a megkérdezettek szerint.

Moszkva és Washington viszonyáról is nagyon eltérően gondolkoznak ma a 25 évvel ezelőttihez képest. Akkoriban az orosz társadalom 35 százaléka vélte úgy, hogy az USA barátságosan viszonyul Oroszországhoz, ma csupán 3 százalék. A most megkérdezettek 59 százaléka nagyon ellenségesnek értékelte, ahogy az Egyesült Államok viszonyul hazájához.

A jelenlegi geopolitikai helyzetben nem meglepőek a felmérés eredményei. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a Szovjetunió összeomlása után csak ritkán voltak felhőtlenek az amerikai-orosz kapcsolatok. Összesen három ilyen időszak volt – emlékeztetett Jevgenyij Mincsenko politológus, a jelentős orosz napilap, a Vedomosztyi ma reggeli cikkében.

A legelső ilyen korszak a peresztrojka idejére és a Jelcin-éra első éveire esik. Akkoriban azt remélték Washingtontól, hogy reformokkal segíti Moszkvát. A barátkozás azonban a délszláv háború miatt megromlott az 1990-es évek közepén. A következő alkalom akkor adódott, amikor Oroszország és az USA szövetkezni próbált a radikális iszlámmal szemben. Ezt azonban a NATO keleti terjeszkedése hiúsította meg. Végül az oroszok nem vétózták meg a nemzetközi hadműveletet Líbiával szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Mivel ezért semmit nem kaptak cserébe, a Putyin-Medvegyev tandem 2011-ben összezárt.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez