Kiadnák az oroszok Snowdent?

Hivatalosan egyik fél sem beszél erről, csupán a többé-kevésbé független orosz napilap, a Nyezaviszimaja Gazeta következtet rá a dolgok jelenlegi állásából. Nézzük meg az érveit!

Miután március 22-én 22 évi szabadságvesztésre ítélte az orosz bíróság Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt, Petro Porosenko elnök fogolycserét ajánlott. A téma azóta erősen foglalkoztatja az ukrán és az orosz közvéleményt. Szavcsenkóért Kijev az általa orosz katonáknak tekintett Jevgenyij Jerofejevet és Alekszandr Alekszandrovot adná cserébe.

Kedden azonban az Interfax orosz hírügynökség közölte: a csere a Washington által korábban elítélt oroszokat (elsősorban Viktor But fegyverkereskedőt és Konsztantyin Jarosenko pilótát) is érintheti, és már folynak is a konzultációk.

Ugyanaznap Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov nem kívánta kommentálni a hírt, mondván, nem rendelkezik információval a cseréről. Azt viszont megemlítette, hogy amikor a múlt héten John Kerry amerikai külügyminiszter Moszkvában tárgyalt Putyin elnökkel, szóba került az Egyesült Államokban fogva tartott két orosz neve.

Az ügyben Kijev és Washington is megszólalt: az USA moszkvai nagykövetségének sajtóattaséja, Will Stevens elmondta, hogy hazájában nem tárgyalnak az ukrán pilótanő és az oroszok esetleges cseréjéről. Az ukrán külügyminiszter-helyettes, Vadim Prisztajko pedig kijelentette: az amerikai orosz elítélteknek semmi közük Szavcsenko ügyéhez.

Ezen a ponton kerülhet a képbe az egykori amerikai hírszerző, a jelenleg Moszkvában élő Edward Snowden – spekulál a Nyezaviszimaja Gazeta eheti cikke. Eszerint Snowden a két ország viszonyát valamelyest rendező „csomag” részét képezhetné. Bár a két legnagyobb probléma (haderők telepítése Oroszország közelébe és a Krím-félsziget visszaadása) aligha oldódna meg, a kiadatásért cserébe az amerikaiak talán oldanának az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókon.

A cikk két dologgal érvel az ötlet mellett. Az egyik az orosz gazdaság már második éve húzódó siralmas állapota, amin az “urai vagyunk a helyzetnek” hivatalos formula szajkózása ellenére erősen változtatna már a Kreml. (Az idei deficit az éves GDP 5-5,5 százalékát is elérheti.) A másik az, hogy a jelenleg zajló amerikai elnökválasztási kampány résztvevői rendszeresen emlegetik Snowden nevét.

Mit szól mindehhez maga az amerikai hírszerző? Erről ügyvédje, Anatolij Kucserena nyilatkozott a napilapnak: „Edward Snowden lakóhelye Oroszországban van. És abból indulunk ki, hogy az egyén alapvető jogai és szabadsága nem képezhetik csere tárgyát. Jelenleg az USA-ban politikai spekulációk középpontjában áll a Snowden-ügy, és szinte teljesen kizárja az objektív bírósági tárgyalás lehetőségét.”

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez