Kijev német orvosokkal vizsgáltatná meg az éhségsztrájkoló pilótanőt

Ukrajna pénteken követelte, hogy német orvosok vizsgálják meg az orosz fogságban lévő ukrán pilótanőt, Nagyija Szavcsenkót, miután az ukrán orvosok nem kaptak engedélyt felkeresésére.

Szavcsenkót Oroszországban azzal a váddal állították bíróság elé, hogy bűnrészes a kelet-ukrajnai szakadár területen aknatámadásban életét vesztett két orosz televíziós újságíró halálában. Az ukrán katonanő nem ismeri el sem a bűnösségét, sem az orosz bíróság illetékességét.

Szavcsenko március 3-án “száraz” éhségsztrájkba kezdett. Csütörtökön bejelentette, hogy ismét vesz magához folyadékot, de kitart az éhségsztrájk mellett.

Marija Betsza ukrán külügyi szóvivő Kijevben elmondta, hogy ukrán orvosok egy csoportja több napja a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartózkodik, de nem kapott engedélyt Szavcsenko felkeresésére, akinek pere a dél-oroszországi Donyeckben folyik. “Nem tágítunk attól a követelésünktől, hogy megkapjuk ezt az engedélyt (meglátogatására), mert a száraz éhségsztrájk beszüntetésének orvosok felügyelete mellett kell megtörténnie” – hangsúlyozta a szóvivő.

A pilótanő egyik orosz ügyvédje, Nyikolaj Polozov pénteken a Facebook közösségi oldalán arról számolt be, hogy ügyfelének, aki tavaly 80 napig tartó éhségsztrájkot folytatott, állapota válságos.

“Régi veseproblémája súlyosbodott az éhségsztrájk okozta stressz miatt… Belső szerveinek gyulladása miatt láza több napja nem csökkent. Nagyija élete és egészsége szemlátomást romlik. Napjai meg vannak számlálva” – vélte az ügyvéd.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez