Az oroszok döntöttek: 2036-ban szabadulhat az ukrán pilótanő

Huszonkét évi szabadságvesztésre ítélte Nadia Szavcsenko ukrán helikopterpilótát a dél-oroszországi Donyeck városi bírósága kedden.

A törvényszék a két napig tartó ítélethirdetés során két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és Oroszország határának illegális átlépésében találta bűnösnek Szavcsenkót.

A vádlott ügyvédjei előre közölték, hogy az ítéletet nem fogják megfellebbezni, Szavcsenko pedig kilátásba helyezte, hogy újrakezdi a “száraz” éhségsztrájkot, ételt és italt sem vesz magához.

Megkezdődött az oroszországi Donyeckben az ítélethirdetés az orosz újságírók halálában bűnrészességgel vádolt ukrán pilóta perében. Szavcsenko nem fellebbez, mert nem ismeri el az orosz bíróság illetékességét. A fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli a nemzetközi közösség, Moszkva nem enged. Nadia Szavcsenko mindkét oldalon szimbólum – Ukrajnában a hazafiság, önfeláldozás szimbóluma, míg Oroszországban az ukrán szélsőjobboldal veszélyének megtestesítője.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez