Tíz év után újra New Yorkba megy Putyin

Szeptemberben rendezik meg az ENSZ Közgyűlésének 70. ülését. A 25-27. között tartandó jubileumi csúcstalálkozón az orosz elnök is részt vesz. Erre tíz éve nem volt példa.

Vlagyimir Putyin vezeti az orosz delegációt az ENSZ Közgyűlés következő ülésén – derült ki a napokban az egyik kormányzati honlapon közzétett névsorból. Az elnök mellett többek között a külügyminiszter, Szergej Lavrov és Oroszország amerikai nagykövete, Szergej Kiszljak is tagja a küldöttségnek.

Putyin eddig háromszor mondott beszédet az ENSZ Közgyűlésben, 2000-ben, 2003-ban és 2005-ben. 2009-ben Dmitrij Medvegyev képviselte Oroszországot, azóta minden alkalommal Szergej Lavrov külügyminiszter.

Hogy pontosan mennyi ideig marad New Yorkban az orosz elnök, arról egyelőre nincsenek információk. A Kommerszant országos napilapot viszont arról tájékoztatta Lavrov, hogy Vlagyimir Putyin kész Barack Obamával találkozni New Yorkban. A jelenleg nem éppen barátságos viszonyban álló felek legutóbb tavaly novemberben álltak szóba egymással Pekingben – pár perces üdvözlés erejéig.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez