Megtört a jég? – Szíriáról egyezkedett Obama és Putyin

Meglepő fotók járják a világsajtót: fotelekben ülve tárgyal az amerikai és az orosz elnök a G20 csúcson Antalyában. Az ukrán válság miatt fagyos kétoldalú kapcsolatok enyhülését nem tervezték előre. A munkavacsora előtt egyeztettek valamivel több mint húsz percig.

Vajon az Iszlám Állam kibékíti-e Moszkvát és Washingtont? – kérdezgették sokan az utóbbi hónapokban. A törökországi Antalyában jelenleg zajló G20 csúcstalálkozón készült képek okot adhatnak a reményre. A felek nem tervezték előre, mégis hosszú idő után először értékelhető párbeszéd zajlott Barack Obama és Vlagyimir Putyin között.

Nem kétséges, hogy a pénteki párizsi merényletek ültették le egymással szembe az amerikai és az orosz elnököt tolmácsaikkal együtt. Putyin elnök tanácsosa, Jurij Usakov az Interfax orosz hírügynökségnek elárulta, hogy Szíriáról és Ukrajnáról beszélgettek:

„Az Iszlám Állammal szembeni harccal kapcsolatos stratégiai célokat tekintve tulajdonképpen nagyon hasonló a véleményük, taktikai szempontból viszont, a korábbiaknak megfelelően, különböző.”

A Fehér Ház egyik hivatalnokára hivatkozva ismertette a Szíriával kapcsolatos részleteket a brit Guardian. Obama és Putyin egyetértett abban, hogy a szíriai átmenetet a szíriaiaknak kell levezényelniük. Szerintük az ellenzéknek és az Aszad-rezsimnek az ENSZ bevonásával kell megegyezniük a tűzszünet után. A hivatalnok azt is elmondta, hogy Obama elnök minden, az Iszlám Állam ellen harcoló ország erőfeszítéseit üdvözölte, akárcsak Oroszország szíriai katonai akcióit ezzel a szélsőséges csoporttal szemben.

Szíriához képest Ukrajnáról jóval kevesebb szó esett. Obama hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja a Minszki egyezmény megvalósítását, beleértve a nehézfegyverzetek és a külföldi harcosok kivonását, a foglyok szabadon engedését és a nemzetközi ukrán határ felügyeletének visszaadását az ukrán kormánynak.

Hogy ez a húsz perc mit is jelent pontosan, nem lehet előre megmondani. Mindenesetre fontosnak nevezte a Stratégiai Intézet igazgatója, Alekszandr Guszev a tekintélyes orosz napilap, a Kommerszant ma reggeli cikkében:

„Nagyon fontos, hogy a két elnök szakított időt és egyeztetett a G20 csúcson Antalyában, persze húsz perc – ez nem valami sok, különösen, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok meglehetősen mélyponton vannak. Ahogy említette Oroszország és az Egyesült Államok elnöke is, ez azt mutatja, hogy valamiféle elmozdulás mégis csak megindult, remélem, hogy a tárgyalási folyamat folytatódik a csúcstalálkozó után.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez