Szíriáról telefonált Obama és Putyin

A katonai együttműködés elmélyítéséről Szíriában és az ukrajnai válság rendezéséről folytatott szerdán telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök – tájékoztatott a Kreml sajtóközleményben.

A közlemény szerint Putyin sürgette amerikai kollégáját az együttműködésre Szíriában annak érdekében, hogy el tudják különíteni a mérsékelt fegyvereseket a terrorista szervezetektől, mint az al-Kaida szíriai ágának számító an-Nuszra Front és más szélsőséges csoportok, amelyekre nem vonatkozik a szíriai tűzszünet.

A két vezető emellett egyetértett abban, hogy újra kell indítani az öt éve zajló konfliktus politikai rendezését célzó szíriai béketárgyalásokat az ENSZ égisze alatt. A béketárgyalások a harci tevékenységek megerősödésével április végén futottak zátonyra.

Ukrajnára kitérve az orosz államfő ismételten hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Kijev teljesítse a minszki megállapodást, így egyebek közt létesítsen közvetlen párbeszédet Donyeckkel és Luhanszkkal, adjon különleges státust a Donyec-medencei területeknek és a felkelőkkel közösen dolgozzon ki törvényt a helyhatósági választásokról – közölte a Kreml.

A közlemény szerint a beszélgetés során említést tettek a tűzszünet betartatásának és a nehézfegyverek kivonásának szükségességéről, külön hangsúlyt fektetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek ebben vállalandó szerepére. Barack Obama csütörtökön Lengyelországba repül, ahol a NATO-csúcstalálkozón vesz részt Varsóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez