Miről tárgyal harmadszor szeptember óta orosz földön Izrael kormányfője?

Putyin elnök megígérte Netanjahunak, hogy a Szíriába küldött orosz fegyverek semmiképpen sem kerülhetnek a Hezbollah kezébe.

A libanoni síita milícia harcosai Aszad elnök katonái mellett küzdenek Szíriában. Egyidejűleg viszont fegyveres akciókat készítenek elő Izrael ellen. Netanjahu nemrég elismerte: Izrael légiereje támadja a Hezbollah állásait. Avigdor Lieberman, Izrael új hadügyminisztere személyes ismerőse Putyin elnöknek, akit igen nagyra tart. Lieberman oroszul beszélgethet Putyinnal, hiszen az egykori Szovjetunióban nőtt fel.

Moszkva Szíriát és Iránt támogatja a Közel-Keleten, mindkettő szemben áll Izraellel. Nem lehet ebből fegyveres konfliktus? Amikor a törökök légiereje lelőtt egy orosz harci gépet, akkor újságírók megkérdezték az izraeli hadügyben: Izrael légiereje mit tenne hasonló helyzetben? “Megállapodásunk van az oroszokkal: mi nem lőjük le az ő gépüket, ők pedig ugyanígy cselekszenek” – hangzott a lakonikus válasz Izraelben.

Mind Netanjahu, mind pedig Putyin számára elsősorban a saját országának stratégiai érdekei számítanak. Ezen az alapon jól megértik egymást, bár az érdekeik különbözőek. Izraelt nyugtalanítja például, hogy Teherán hozzájut az orosz S-300-as rakétához. Putyin arra adott garanciát Izraelnek, hogy Irán csakis védelmi célokból használhatja fel az orosz rakétákat. Netanjahu cserébe igen visszafogott az ukrajnai konfliktusban. Izrael nem ítélte el a Krím-félsziget annexióját és nem alkalmaz szankciókat Oroszországgal szemben.

Putyin és Netanjahu egy éven belül immár harmadszor ül tárgyalóasztalhoz – minden bizonnyal azért, mert a Közel-Keleten olyan gyorsan változik a helyzet, hogy szinte permanens egyeztetésre van szükség Oroszország és Izrael között.

Kép: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez