Meglepő felfedezés: Mohamed előtt is létezett az iszlám?

Meglepő felfedezésre jutottak a tudósok, akik a világ legrégibb, a múlt hónapban véletlenül megtalált Koránját tanulmányozzák.

A júliusban Angliában talált Korán-kéziratról, pontosabban Korán-részlet-kéziratról szénizotópos kormeghatározó vizsgálattal már korábban megállapították a kutatók, hogy legalább 1370 éves, vagyis akár ismerhette is Mohamed prófétát az, aki a sorokat papírra vetette. A kalandos felfdezésről akkor ITT írtunk.

Azóta tovább vizsgálták-elmezték az iszlám szent könyv részletét, és érdekes következtetésre jutottak a brit tudósok. Nevezetesen arra, hogy az iszlám régebbi vallás lehet, mint ahogy eddig tudtuk. Mostanáig az volt az elterjedt nézet, hogy Mohamed próféta 570 és 622 között élt, valamikor 610 körül alapította a vallást, az első muszlim közösség pedig 622-ben alakult ki, Medinában, a mai Szaúd-Arábia területén.

Csakhogy. A most górcső alá vett kézirat valamikor 568 és 645 között keletkezett. Az oxfordi Bodleian könyvtár kutatója, Keith Small azt mondta a Times-nak, hogy ez a tény azokat az eddig perifériára szorult tudósi véleményeket erősíti, melyek szerint Mohamed és korai követői egy, már korábban létező szöveget használtak fel és alakítottak át úgy, hogy az megfeleljen vallási és politikai programjuknak. Az iszlám szerint a Korán szavait az égből kapta a próféta.

Muszlim tudósok vitatják, hogy a birminghami Korán-részlet a próféta ideje előtt jöhetett volna létre. Mustafa Shah, a Londoni Egyetem professzora szerint a kézirat éppen hogy megerősíti a Korán eredetéről szóló korábbi számításokat.

Az első teljes Korán-szöveget egyébként csak 653-ban gyűjtötték egybe, a harmadik kalifa, Uthman parancsára –   azokból a részletekből, amelyek szájhagyomány útján terjedtek, vagy kövekre, levelekre, csontokra, esetleg pergamenre írtak. A júliusban fellelt oldalak is vagy bárány, vagy kecskebőrön maradtak fenn, hogy pontosan melyikből készültek a lapok, nem tudják.

A radiokarbonos vizsgálat egyébként csak a pergamenre terjedt ki, a tintára nem. A már idézett Small azt mondja: ha a pergamen és a tinta egyidős, akkor Mohamed előtti, és az arab irodalmi kultúra is korábbi, mint ddig hittük – már az 5. században létezett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez