Indonézia is szupergyors vasutat épít

Kína és Japán agresszív csatát vív azért, hogy ki építse a délkelet-ázsiai ország, Indonézia első nagy sebességű vasútvonalát.

A két ázsiai óriás egyaránt követeket küldött Indonéziába, hogy lobbizzanak azért, hogy övék legyen a projekt. Mindkét ország egyre kedvezőbb feltételeket kínál, nem véletlenül: 5 milliárd dolláros üzletről van szó. Elemzők úgy vélik, hogy bárki nyeri meg a pályázatot, valószínűleg az élén lesz a nagy sebességű vasúti projekteknek, amik Ázsiában jönnek létre a következő években, köztük egy Kuala Lumpurt és Szingapúrt összekötő vasútvonallal.

A vezető gazdasági miniszter Darmin Nasution hétfőn hallgatta meg az ajánlatokat az ország fővárosát, Jakartát és bandungi textilgyárat összekötő vasúti hálózat építésének terveiről. A győztest valószínűleg pár napon belül bejelentik.

„Indonézia egyelőre Kína felé hajlik, mert az ajánlatuk pénzügyileg kevésbé megterhelő az indonéz kormány számára, és mert a biztonsági kérdéseket kellőképpen megvizsgálták”-derül ki egy kormányzati forrásból.

Egy másik kormányzati forrás azt mondta, hogy Indonézia meg akarta találni az egyensúlyt a két hatalom között, hogy osztozzanak a nagy horderejű infrastrukturális projekteken.

Az 50 kilométeres vasútvonal Jakarta és Bandung között húzódik majd, az út 35 perces lesz, a korábbi három óra helyett. A vonatok várhatóan meghaladják a 300 km/órás sebességet. Indonézia azt reméli, hogy a vonalat később még kibővíthetik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez