Diktátorok az osztályterem falán

Nem meglepő, ha szeptember 1-én frissen meszelt falak, új címer, esetleg új dekoráció várja a gyerekeket az iskolában. De vajon Kim Ir Szen és Kim Dzsongil képmása miért lóg egy orosz osztály falán?

Bár az előzetes beharangozás ellenére Észak-Korea ifjú diktátora nem vett részt a moszkvai Győzelem napi parádén május 9-én, egy másik megállapodáshoz tartják magukat a felek. Kora tavasszal számolt be a Hszinhua hírügynökség arról, hogy 2015-öt a barátság évének nyilvánítja Oroszország és Észak-Korea.

Szakértők szerint nem szerencsés, hogy Moszkva és Phenjan politikai, gazdasági és kulturális szinten is fejleszti a kétoldalú kapcsolatokat. Törekvésük nemcsak az Oroszország Ukrajna-politikája miatt feszülő nyugati-orosz kapcsolatokon, de a nukleáris fegyverkezést szorgalmazó Észak-Korea és a nemzetközi közösség viszonyán sem segít.

Az orosz távol-keleti város, Habarovszk nem foglalkozik a geopolitikai aggodalmakkal. Barátság-osztályt rendeztek be az egyik iskolában – adta hírül a gubernia.com habarovszki hírportál. A terem falán Kim Ir Szen és Kim Dzsongil mellett ott függ Vlagyimir Putyin portréja is. A tervek szerint összesen húsz diák tanulmányozza majd itt az orosz és az észak-koreai kultúrát, illetve hagyományokat.

Valójában ez már a második ilyen barátság-terem Habarovszkban, amire nagyon büszke a polgármester, Alekszandr Szokolov. A terem átadásakor azt mondta: „Népeink barátsága kiállta az idők próbáját, és azóta tart, hogy az orosz katonák segítséget nyújtottak Észak-Koreának a II. világháború idején. Azóta ez a barátság csak még erősebb lett. A mi feladatunk minden szinten erősíteni a jó kapcsolatot a diákjainktól kezdve egészen a városainkig.”

Kép: Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréja Phenjanban (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez