Ahol barátkozik a két Korea

Egy orosz egyetem ritka lehetőséget biztosít észak-és dél-koreai fiataloknak, hogy egymás mellett tanulhassanak. Az oroszok szerint ez fellendítheti a két Korea közti kapcsolatokat.

Lee Se-Ung, a Nemzeti Egyesítő Tanácsadó Bizottság alelnöke kiemelte az Oroszországban zajló cserediák-kapcsolatok fontosságát, mikor meglátogatta a Távol-Keleti Szövetségi Egyetemet (FEFU) Vlagyivosztokban. Lee közel két évtizede támogatja az Oroszországban zajló koreai tanulmányi programot.

„A mi generációnk kapcsolata a két Korea között ellenséges, de a fiatalok mások”- mondta Lee, mikor az iskola elnökével, Vlagyimir Kurilovval találkozott. „Megértem, hogy sok észak-és dél-koreai fiatal miért él és tanul itt együtt. Ellentétben velünk, remélem, ők barátságokat fognak építeni.”

Lee segít az egyetemnek dél- és észak-koreai tudósokat is meghívni, akik különböző előadásokat tartanak, illetve művészeti és zenei téren is lehetőség van kapcsolatokat építeni. Egyszer még az akkori vezetőt, Kim Dzsongilt is meghívták.

„Eleinte a dél-koreai diákokat zavarta, hogy északiak is velük tanulnak az egyetemen” – mondta Kurilov. „Azonban a különböző rendezvények közelebb hozták őket, és barátságot kötöttek. Most úgy tanulnak és lógnak együtt, mint bármilyen más diák. Könnyes búcsút vesznek egymástól a diploma megszerzése után. Semmilyen koreaközi feszültség nem tapasztalható itt.”

Kurilov szerint több mint ezer észak-koreai diák tanult már az iskolában, jelenleg 30-an vannak. Dél-koreai diák már mintegy kétezer volt.

„Geopolitikai különbségek léteznek a diákok között, de ők elég okosak ahhoz, hogy a jövőben megoldják ezeket a problémákat” – mondta Lee, aki számos érmet kapott már, amiért segítette az észak- és dél-koreaiak kapcsolatának fejlődését.

Az 1899-ben alapított FEFU Oroszország egyik elsőrangú egyeteme, és egyben az első olyan orosz egyetem, melynek koreai tanulmányi programja van. Jelenleg összesen 115 koreai hallgató végzi itt tanulmányait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez