2015: az észak-koreai – orosz barátság éve

A nyugati szankciók által regulázott Moszkva és Phenjan szorosabbra fűzi kapcsolatait. Ez nemcsak azt jelenti, hogy Kim Dzsong Un elutazik a Győzelem napi ünnepségre Moszkvába, hanem közös konzultáción megegyeztek arról is, hogy 2015 a két állam barátságának éve lesz.

Az idén Észak-Korea és Oroszország is ünnepel, az előbbi a japán megszállás végének, az utóbbi pedig a Nagy Honvédő Háború befejezésének 70. évfordulóját. Ebből kiindulva úgy döntöttek, hogy fejlesztik a kétoldalú kapcsolatokat politikai, gazdasági és kulturális szinten is – tájékoztatott a Xinhua hírügynökség.

A Kreml már korábban megerősítette, hogy a fiatal észak-koreai diktátor elfogadta a meghívást a II. világháború végének emlékünnepére. Így hatalomra kerülése óta május 9-én utazik először hivatalosan külföldre Kim Dzsong Un. Több nyugati vezető is jelezte már, hogy nem vesz részt a moszkvai megemlékezésen. Angela Merkel német kancellár ezt éppen azon a napon jelentette be, amikor Észak-Korea és Oroszország megegyezett a 2015-ös barátsági évről.

Moszkva és Phenjan szövetsége több oldalon is mélyítheti a geopolitikai problémákat. Egyrészt aligha segít az Oroszország Ukrajna- politikája miatt feszülő nyugati-orosz kapcsolatokon, másrészt a nukleáris fegyverkezést szorgalmazó Észak-Korea és a nemzetközi közösség viszonyán.

Kép: Ri Szu Jong észak-koreai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában, 2014.10.01. (Europress/AFP)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez