Kalasnyikovokkal gyilkolják az elefántokat

Halomra gyilkolják az elefántokat a szudáni orvvadászok a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a polgárháború és etnikai tisztogatás miatt totális káosz és anarchia uralkodik.

Május óta körülbelül 200 szudáni orvvadász garázdálkodik az ország keleti részén, kihasználva a tragikus állapotokat, és nem utolsósorban a központi kormányzat tehetetlenségét – számolt be a helyzetről az ENSZ egyik szakértői csoportja szigorúan bizalmas jelentésében, aminek az egyik példánya eljutott a Reuters hírügynökséghez.

A szakértői gárda jelezte, hogy a szudániak tapasztalt profik, 20-30 fős csoportokban működnek. Május óta megállás nélkül gyilkolják az elefántokat és más védett állatfajokat, hogy csontjaikat és egyéb értékes részeiket értékesítsék a feketepiacon. Arról nem állnak rendelkezésre adatok, hogy mekorra pusztítás végeztek. A becslések szerint azonban körülbelül 400 szavannai elefánt él még az ország keleti részén, ahol az orvvadászok garázdálkodnak.

Komoly problémát jelent az is, hogy a szudáni orvvadászok képzett és jól felfegyverzett harcosok, aki nem riadnak vissza attól sem, hogy  felvegyék a harcot a kegyetlen LRA (Úr Ellenállási Hadserege) lázadószervezet ellen, amely 1980 óta működik az országban. A szakértői csoport információi szerint az orvvadászok többször is összefutottak már az LRA harcosaival, akik szintén illegális elefántcsont- és drágakő-kereskedelemből tartják fenn magukat. Olyan hírek is érkeztek, hogy a szudániak a helyi falvakat is rettegésben tartják.  Főként fosztogatnak, nemi erőszakot vagy önkényes gyilkosságot azonban nem követtek még el, nehogy felhívják magukra a figyelmet – áll a jelentésben.

A Közép-afrikai Köztársaság 2013 márciusában süllyedt káoszba, miután a muszlim Széléka koalíció fellázadt, és sikeresen elüldözte Francoise Bozize elnököt a hatalomból. Ezután a keresztény közösségek ellen fordult, amelyek létrehozták saját önvédelmi eröjüket, az anti-Balakát. Ennek rövid időn belül sikerült felülkerekednie a muszlimokon, és tagjai bosszúból etnikai tisztogatásba kezdtek az országban. A vallási konfliktus azóta enyhült és ENSZ békefenntartók is jelen vannak, de a központi kormányzat tehetetlensége miatt anarchia és káosz uralkodik még mindig a Közép-afrikai Köztársaságban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez