26 éves lány tervezte Teherán legmenőbb hídját

Nemcsak hogy nő, de nagyon fiatal is. Leila Araghian áll Teherán legújabb nevezetessége, a Tabiat-híd mögött.

Amikor kiírták a pályázatot a híd tervezésére, még egyetemista volt – meséli Leila. Úgy gondolta, nem tud még eleget ahhoz, hogy elinduljon rajta. És abban is biztos volt, hogy olyan emberek nyerik meg, akiknek jó kapcsolataik vannak, és hatalmuk. De egyik barátja, Alirez Behzadi bátorította. Azt mondta neki: ha te tervezed, nyerünk.


hidonleila

Megcsinálta hát a rajzokat, annak rendje-módja szerint beadta a tervet. És egy hónap múlva csörgött a telefonja. Ali volt. Azt mondta, nyertek. Leila egy ideig csak bambult az íróasztala egyik nyitva felejtett fiókjába. Aztán felfogta. Izgatott volt, és rémült. A tervezés egy dolog. Most fel is kell építeni.

A híd tavalyra elkészült, pedig az Irán elleni szankciók miatt nem volt könnyű a menet. Azóta Teherán dísze és menő találkahelye, Leila történetére pedig felkapta a fejét az építész-szakma az egész világon. Hisz csak 26 volt, amikor tervezte.

laila a hídon

Azóta sok minden történt: Leila utat nyitott az új, fiatal, az eddiginél jóval avantgardabb építészgenerációnak. Díjakat gyűjtött be, legutóbb New Yorkban a hídjával, ami két parkot köt össze egy autópálya fölött a gazdag és menő Észak-Teheránban. Szeretik a környék lakói is: reggel sokan futnak rajta, délután sétálók töltik meg, a nyár végén pedig a város legnagyobb piknikjén ezrek tolongtak rajta.

Leila ezt is akarta: hogy ne csak A pontból B pontba lehessen eljutni a hídján, hanem valódi élet folyjon ott. A három pilléren álló, 270 méter hosszú, görbe hídon széles bejáratok, többszintes gyalogos utak, három szinten kávézók és éttermek vannak.

híd

A Tabiatot maga Teherán polgármestere adta át. Leila egyik volt professzora szerint nagy mázlija az iráni fővárosnak, hogy Mohammad Bagher Ghalibaf áll az élén. Sok híd, alagút és park épült, mióta hivatalba lépett, és Teherán egyre több pénzt költ a város megújítására. A polgármester a tavaly évvégi hídátadón azt mondta: nagyon örül, hogy fiatalok tervezték, méghozzá gyönyörűre Irán leghosszabb gyalogoshídját. Leila pedig még mindig csak nehezen hiszi el, hogy a rajzaiból valóság lett.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez