Saját emberüket börtönözték be az ukrajnai szakadárok

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra, mivel gyanúsítják Purhint és nejét, a népköztársaság főügyészsége pedig még csak nem is tudott a letartóztatásukról.

A jelek szerint komoly hatalmi átrendeződés zajlik a szakadárok által önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban: néhány napja leváltották parlamenti elnöki tisztéről, és egy politikai szövetségese szerint be is börtönözték Andrij Purhint feleségével, Olenával együtt.

A hírt hétfőn közölte az ukrán sajtó a Kremlhez közel álló orosz hírforrásokra hivatkozva. Utóbbiaknak Ellada Saftner, a donyecki szakadárok parlamentjének képviselője, Purhin politikai szövetségese mondta azt, hogy a volt házelnök jelenleg a népköztársaság állambiztonsági minisztériumának fogságában van. Állítólag pénteken vették a politikust őrizetbe feleségével együtt azután, hogy a törvényhozói testület, azaz a Népi Tanács leváltotta őt elnöki tisztéről, és helyére helyettesét Denisz Pusilint nevezte ki. A letartóztatás óta a házaspár telefonjai ki vannak kapcsolva. Saftner hozzátette, hogy a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, mivel gyanúsítják Purhint és nejét, a népköztársaság főügyészsége pedig még csak nem is tudott a letartóztatásukról.

Purhin a Donyecki Népköztársaság létrejötte óta meghatározó politikai szereplő volt. A házelnöki poszt előtt első miniszterelnök-helyettesi tisztet töltött be. Részt vett a kelet-ukrajnai válság békés rendezését célzó tárgyalásokon a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoporttal, tavaly szeptember 5-én ő írta alá az első minszki megállapodást a Donyecki Népköztársaság nevében.

Jurij Tandit, az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjének tanácsadója hétfői sajtónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Purhin “eltávolítása” mögött Oroszország áll, amely belső “leszámolásokon” keresztül igyekszik megerősíteni hatalmát a Donyec-medencében.

Denisz Kazanszkij donyecki újságíró a Facebookon azt írta, hogy Purhintól azért szabadultak meg, mert népszavazást próbált kezdeményezni a szakadár területek Oroszországhoz csatlakozásáról. Ez viszont ellentétes a Kreml terveivel, Moszkva ugyanis nem akarja a kelet-ukrajnai szakadár területeket magához csatolni.

Kép: Andrij Purhin Donyeckben, 2015.05.09. (Wikipedia)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez