Civil áldozatok a friss ukrajnai demarkációs vonalnál

Alig 12 órája egyeztek meg a normandiai négyek Berlinben, hogy a délkelet-ukrajnai frontvonalnál ütközőzónát hoznak létre, amikor reggel fél kilenckor támadás ért egy donyecki megállót és 13-an meghaltak. Pedig abban már egyetértettek a felek: ez így nem mehet tovább.

„Végre meg tudtunk egyezni abban, hogy a Minszki Egyezményben említett demarkációs vonal lesz az a terület, ahonnan most meg kell kezdeni a nehézfegyverek kivonását” – tájékoztatta a sajtót tegnap éjjel Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, miután orosz, ukrán és francia kollégáival egyeztetett.

Szergej Lavrov, Pavlo Klimkin és Laurent Fabius szintén hangsúlyozták, hogy a szeptemberben meghirdetett, de be nem tartott tűzszünet megvalósulásáig nem lehet olyan négyoldalú csúcstalálkozót tartani, amilyent már a múlt héten is terveztek Asztanában. Steinmeier ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nem elég a papírra vetett egyezmény, a helyszínen is változnia kell a helyzetnek.

Egyelőre azonban figyelmeztetése hiábavalónak tűnik. Ma reggel ugyanis támadás ért egy donyecki megállóban álló trolibuszt, és összesen 13 civil életét vesztette, több mint tízen megsebesültek – derül ki az Interfax jelentéséből. Később a Donyecki Népi Köztársaság Védelmi Minisztériumának munkatársa, Eduard Baszurin pontosította a számokat, szerinte 9 embert ölt meg, hármat pedig megsebesített a feltehetően tüzérségi lövedék.

Hogy pontosan kik voltak az elkövetők, egyelőre nem lehet tudni. Baszurin szerint diverzáns csapatok robbanthattak a nagyrészt szeparatisták által ellenőrzött Donyeck eddig békésebb Lenin kerületében. Ugyanakkor az sem ismeretes, hogyan folytatódnak ezután a normandiai négyek egyeztetései, és hogyan végzi majd munkáját az általuk létrehozott Minszki Egyezmény feltételeinek megvalósulását ellenőrző munkacsoport.

Kép: Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter válaszol az újságírók kérdéseire a normandiai négyek tárgyalása után, 2015.01.21. (Europress/AFP)

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez