Miért szerelték le a Kreml vörös csillagait?

Idén nyolcvan éve, hogy vörös csillagok díszítik a moszkvai Kreml tornyait. Ebből az alkalomból gyűjtöttünk össze róluk néhány érdekességet. Azt viszont mi sem tudjuk, hogy több mint húsz évvel a rendszerváltás után miért vannak még mindig ott.

Eredetileg kétfejű sasok voltak a Kreml négy tornyán, egészen az 1930-as évekig. Akkor döntött úgy az egyik karbantartó szakember, hogy a forradalom előtti jelképnek nincs létjogosultsága az épület tetején trónolni.

Az akkor gyűlölt cári korszak szimbólumát 1935. augusztus 23-án cserélték le az ötágú csillagokra. Mivel a kétfejű sasokat beolvasztották, ma már csak fényképekről ismerjük őket.

A csillagok végleges formájáról csak második nekifutásra sikerült megegyezni. Mivel az első változat nem tetszett Sztálinnak, tervezőjét, Jevgenyij Lanserét ki is zárták a munkából.

Workers cleaning the star on the top of Vodovzvodnaya tower of Moscow Kremlin

Az aranyozott rézkereteket 7.000 csiszolt topázzal és ametisztkővel töltötték fel.

Minden egyes csillag egy tonnát nyom. Nem is bírták el őket a tornyok, amelyeket ezért fel kellett újítani, és meg kellett erősíteni.

Felhelyezésük után két évvel leszerelték a csillagokat. A csapadékos időjárás miatt ugyanis teljesen elfeketedtek, és le kellett őket cserélni.

csillag2

Az újakat a Bolsoj Színház mestere, Fjodor Fjodorovszkij alkotta meg. Javaslatára sokkal arányosabbak lettek a csillagok a korábbi kissé ormótlanokhoz képest. Ezeket már rubinüvegből készítették, hogy sokkal fényesebben ragyoghassanak.

Valójában nem egyforma nagyságú az öt csillag, méretüket a tornyok határozzák meg. A legnagyobb, 3,75 méter hosszú csillagok a Szpasszkaja és a Nyikolszkaja Tornyokon ülnek.

Az elmúlt nyolcvan évben összesen kétszer kapcsolták le a csillagokat. Először a II. világháború idején, hogy megóvják a Kremlt a bombatámadásoktól. Másodszor pedig a Szibériai borbély című film forgatása kedvéért.

(Visited 10 times, 4 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez