Már Csehországban a Magyarországra tartó amerikai katonák

Megérkezett Csehország területére annak az amerikai katonai konvojnak az előőrse, amely Németországból Magyarországra tart egy katonai hadgyakorlatra. A amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át tüntetőleg több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.

A cseh védelmi minisztérium közlése szerint a 11 katonai gépkocsiból és harckocsiból álló előőrs délelőtt tízkor Rozvadovnál lépte át a cseh államhatárt és a D5-ös, majd a D1-es autópályán a dél-morvaországi Vyskovba tart, ahol a helyi kaszárnyákban a katonák éjjeli szállását biztosították.

A Brünnhöz közeli Vyskovba a tervek szerint este tízkor érkeznek meg az amerikai katonák.  Az előőrs miután kipróbálta az útvonalat pénteken és szombaton visszatér a németországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontra, ahonnan a fő konvoj két részben vasárnap és hétfőn indul Csehországon és Szlovákián át Magyarországra a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatára.

Cseh közlések szerint a következő napokban mintegy 550 amerikai katona és 150 katonai gépkocsi, illetve harckocsi vonul át Csehországon.

A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is lesz.  Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át tüntetőleg több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez