33 szórakoztató tény a most rekorderré lett II. Erzsébetről

Mostantól II. Erzsébet Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója. Tegnap döntötte mg ükanyjának, Viktória királynőnek a rekordját. Az egy egész korszaknak nevet adó 19. századi uralkodó 63 évig, 7 hónapig és 2 napig ült a trónon.

Az eseményt mindenki  másképp ünnepelte, a legkevésbé maga a királynő tűnt odafigyelni rá. A londoni Telegraph 33 érdekes és igazán laza tényt szedett össze II. Erzsébetről. Máris soroljuk, hogy miket.

1. Nagy-Britanniának mindössze néhány olyan uralkodója volt, aki fél évszázadnál tovább szolgálta az országot: a már említett Viktória (63 év) mellett III. György (59 év), III. Henrik (56 év) és III. Eduárd (50 év).

2. A királynőnek ugyanakkor még jópár évig a trónon kell maradnia, ha a világrekordot is meg akarja dönteni. Azt ugyanis hihetetlenül hosszú idővel, 82 évvel Szváziföld egykori királya, 2. Szobhuza tartja. Ő 1899 decemberétől 1982 augusztusáig uralkodott.

3. Madame Tussauds-nál eddig 23 különböző viaszfigurát állítottak ki a királynőről.

er26

4. II. Erzsébet lelkes fotós, szeret fényképeket és videókat készíteni a királyi családról. Lépést tart a korral: tavaly megjelent az ausztrál hokijátékos, Jayde Taylor szelfijének hátterében is a Nemzetközösségi Játékokon. Ezt középen láthatjuk.

er25

5. Négy gyermeke, nyolc unokája, öt dédunokája van. Eddig.

er24

6. Ő az egyetlen angol uralkodó, aki professzionálisan tud kereket vagy gyertyát cserélni. Akkor kapott kiképzést, amikor Windsor Erzsébet hadnagyként szolgált a brit hadsereg női osztagában, az ATS-ben a 2. világháborúban.

er23

7. II. Erzsébet  az első e-mailjét 1976-ban küldte el egy katonai támaszpontról. Van Facebook-oldala is.

8. A birodalmi állami koronát, amit a parlamenti ülésszakok megnyitásakor visel, 2868 gyémánt diszíti.

er22

9. A királynőnek nincs jogosítványa, és rendszámtáblát sem kell raknia egyik kocsijára sem.

er21

10. Uralkodása alatt több mint 30 corgija volt (ez egy skót kutyafajta), és egy új fajtát is kitenyésztett: a dorgit, ami a corgi és a tacskó keveréke. Ma csak két corgija van, Holly és Willow, meg két dorgija, Candy és Vulcan.

er20

11. Nem minden állat, aminek ő a gazdája, él vele és a kutyákkal a Buckingham palotában. Az ajándékba kapott állatok nagy része a londoni állatkert lakója, van köztük fekete hód, lajhár és jaguár is.

12. De kapott már a királynő ajándékba ananászt, tojást, egy doboznyi csigahéjat, juharerdőt és 7 kiló garnélarákot is.

13. A koronának joga van arra, hogy a magáénak tekintsen minden néma hattyút a nyílt vizeken, és technikailag az övé minden delfin, bálna és tokhal angliai partjai mentén, három mérföldes sávban…

er18

14. … viszont nem az övé Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon…

er17

15. A királynő eddigi 12 miniszterelnökének tartott rendszeresen kedd esti audienciát, Winston Churchill-től David Cameronig.

r16

16. A 12-es számnál maradva: uralkodása alatt az Egyesült Államoknak 12 elnöke volt, Harry S. Truman-tól Barack Obamáig.

er15

17. A királynő hivatalos esküvői tortáját csupa olyan ajándékból sütötték, amit II. Erzsébet nászajándékba kapott egy ausztráliai lányegylettől, az Australian Girl Guides Association-től.

er14

18. Ő nyitotta meg minden évben a parlament ülésszakát, leszámítva 1959-et és 63-at. Akkor András, majd Edward herceggel volt várandós.

queenfacts-state-o_3398617k

19. Elizabeth Alexandra Mary Windsor VI. Györgynek (akkor még yorki herceg) és Elizabeth Bowes-Lyon-nak az első gyermeke. Westminsterben, a Bruton Street 17. alatt született. A ház azóta egy városrendezési terv áldozata lett.

20. Lépést tartott a háború utáni megszorításokkal: menyasszonyi ruhájára úgy gyűjtötte össze a ruhakuponokat.

er12

21. Nemcsak hogy az ő koronázása volt az első, amit a televízió közvetített, de a családról dokumentumfilm is készült. 1969-ben mutatta be a BBC a Royal Family, Királyi Család című filmet, amely egyből szenzáció lett. Az angolok háromnegyede nézte, hogyan éli mindennapjait az uralkodó család. A filmet később még sokszor leadták.

er11

22. Koronázási ruháját Sir Norman Hartnell tervezte. Hímzett ezüstrózsák, bogáncsok, póréhagymák, lóherék borították – a királynő úgy akarta, hogy a Nemzetközösség növényei jelenjenek meg rajta. Voltak lótuszvirágok, lenszálak, juharlevelek is. A tervező állítólag még egy rejtett, szerencsét hozó lóherét is belehímeztetett a ruhába.

er10

23. A hatvanas években a királynő találkozott az első emberrel az űrben, Jurij Gagarinnal, az első nővel az űrben, Valntyina Tyereskovával, és az első emberekkel a Holdon, Neil Armstronggal és  Edwin ‘Buzz’ Aldrinnal. Meg az Apollo 11 asztronautájával, Michael Collins-szal is.

24. II. Erzsébet lelkes híve a lovaknak és a lóversenyeknek. Minden szezonban 25 lova indul, és odaadó látogatója az Ascot-i derbinek. A képen éppen Estimate nevű lovának győzelmét ünnepli a 2013-as Arany Kupán.

ercuki

25. Királyi jachtként a Britannia összesen 696 külföldi látogatásra és 272 hazai útra vitte el az uralkodót, a királyi család tagjait és más magas rangú méltóságokat. Összesen 1 millió 87 ezer 623 tengeri mérföldet tett meg, ami úgy 2,014,278 kilométer.

er9

26. A királynő több mint 130 hivatalos portréhoz ült modellt. Az elsőhöz 1933-ban, hétévesen.

er8

27. Több népszerű tévésorozat felvételére látogatott el, járt például az Emmerdale, az EastEnders, a Coronation Street vagy a Trónok harca stúdiójában is.

er7

28. Maori nyelven a királynőt Kotukunak hívják, ami annyit tesz, hogy fehér gém…

er6

29. … Pápua Új-Guineában viszont Tok Pisinként emlegetik pidgin nyelven. Ez nagyjából olyasmit jelent, hogy királyasszony, vagy a mama, akinek nagy családja van.

er5

30. Az első uralkodói séta vagy vándorlás, vagyis az a dolog, amikor a királynő körbejár az alattvalói között, 1970-ben volt, amikor Fülöp herceggel Ausztráliába és Új-Zélandra látogatott. Azóta gyakorlattá vált. Így hétköznapi emberekkel is találkozhat a királynő, nem csak hivatalnokokkal és méltóságokkal.

er4

31. Uralkodása alatt több mint egymillió ember vett részt a királynő kerti partijain a Buckingham vagy a Holyroodhouse palotában.

r3

32. A királynő minden évben szalutált a csapatzászlók díszszemléjén, a Trooping the Colour cremónián, ami tulajdonképpen az ő hivatalos szülinapi ünnepsége. Kivéve 1955-öt, amikor az országos vasutassztrájk miatt törölni kellett az eseményt.

r2

33. II. Erzsébet 1953-ban járt először focimeccsen. Itt éppen a Blackpool győzedelmes játékosának, Stanley Matthews-nak ad át egy érmet.

er1

e

(Visited 28 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez