Elkezdek inni, hogy abba tudjam hagyni – Vicces kampánnyal harcol az alkohol ellen Thaiföld

Tisztán emlékszem gyerekkorom drogellenes kampányainak szövegeire, illetve a South Park kultikus mondatára: „A drog az rossz, értem?” Az ilyen üzenetek a fiatalok könyökén jönnek ki, hatásukat pedig még többen vitatják. Thaiföldön az ital ellen küzdenek egy igen népszerűvé vált reklámmal.

Ahogy Ázsia legtöbb országában, úgy Thaiföldön is probléma a túlzott alkoholfogyasztás és az alkoholizmus. Nemrégiben olyan alkoholellenes reklám jelent meg hát, amire az egész világon felfigyeltek. Hosszú idő után talán először ennyire népszerű egy thai propagandafilm. A hirdetés egyébként amellett, hogy igen bizarr, meglehetősen inspiráló is.

A videó egy meglepően cizellált főhőst ábrázol, aki nagyon szomorú, stresszes életet él, ezét iszik. Mivel azonban ez nincs valami pozitív hatással családja életére, úgy dönt, hogy változtat, kezdeni fog valamit magával. A videó többi része 22 egyszerű lépésben mutatja be, hogyan tehetjük le az italt.

014

1 – Az ivás abbahagyása

2 – Munka

3 – Munka

4 – Munka

5 – Pénzkeresés

6 – Munka

7 – Pénzkeresés

8 – Adósság kifizetése

9 – Munka

10 – Pénzkeresés

11 – Tanulás

12 – Stabil élet

13 – Mások megsegítése

14 – Boldogság

15 – A feleség szeretete

16 – Boldog család

17 – Egészség

18 – Mások tanítása

19 – Szociális beilleszkedés

20 – Okos életmód

21 – A családi ház gondozása

22 – Csak ne igyál!!

Ennyi. A józan életmód receptje nem támaszkodik semmilyen hatásvadász megoldásra, egyszerűen azt mondja, hogy fel kell állni, és cselekedni kell. Miközben a videó vicces és komikus, érezhetően rengeteg munka van benne. A kérdés már csak az: vajon lesz-e gyakorlati hatása, vagy csupán egy jót nevet mindenki rajta?

Az internetezőknek persze szinte azonnal volt véleményük a kampányvideóról:

„Engem arra inspirált, hogy kezdjek el inni, aztán gyorsan hagyjam abba.”

„Tedd le az italt és keress pénzt.”

„Lehetek olyan szakadt, mint ő, ha elkezdek inni?”

„Szerintem ez arra irányul, hogy az ember bűnösnek érezze magát, és az ivás helyett inkább legyen rabja a pénznek, verje magát adósságba. Nem egy szép üzenet.”

„Ezek szerint ha abbahagyom az ivást, kiváló ember leszek, aki gyönyörű mezőkön dolgozik, boldog és jobb hellyé teszi a világot. Figyelembe véve, hogy milyen rosszul fizetik a tanárokat és a gazdákat Thaiföldön, én inkább iszom.”

Most pedig…

final

(Visited 17 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez