Hagyományos és modern: furoshiki cipő

A furoshiki egy hagyományos japán csomagolási technika, amit most átültettek olyan hétköznapi használatra, amit eddig nem lehetett látni. Létrejött a furoshiki lábbeli, a lábra hajtogatható, tökéletesen illeszkedő cipő.

A furoshiki technikát ajándékok szállítására használták, védőcsomagolásként. Feltalálása valószínűleg egészen a Nara-korszakba (710-784) nyúlik vissza. Nevének jelentése „fürdő-csomagolás”, amely onnan ered, hogy az Edo-korszakban (1603-1867) a ruhákat csomagolták így,  míg tulajdonosaik a nyilvános fürdőben tisztálkodtak. Aztán az alkalmazása a kereskedők körében is elterjedt: ők az áruik szállítására és védelmére, illetve ajándékok dekorálására használták. Manapság mindenféle ajándéktárgyat csomagolnak így: szép is, praktikus is.

furoshiki-6

A hagyományos furoshiki kendő nemrégiben ihletül szolgált egy teljesen új és váratlan termékhez, a furoshiki cipőhöz. A lábbelit a japán tervezőnek, Hasimoto Maszaja-nak köszönhetjük, illetve az olasz Vibram cipőgyárnak – ők korábban az ötujjas cipővel tűntek ki.

vibramshoes

Ahogy a neve is sugallja, a furoshiki cipő célja az, hogy tökéletesen illeszkedjen a lábra, és úgy fogja körbe, ahogy a csomagolás az ajándéktárgyat. Amint látható, az új ötlet nagyon érdekes, a dizájn egyáltalán nem tartalmaz cipőfűzőt. Helyette tépőzáras tapasszal rögzíthetjük a részeket. Az egész gyakorlatilag bebugyolálja a lábat, függetlenül attól, hogy az mekkora és milyen formájú.

furoshiki-7

A furoshiki cipő megvásárolható a Vibram japán webshopjában, ára kb. 35 ezer forint. Egyelőre azonban csak a japán oldalon látható, nincs hír arról, hogy Európában mikor jelenik meg. Mivel európai cégről van szó, talán előbb-utóbb nálunk is elérhető lesz.

furoshiki-1

furoshiki-5

A lábbeli tökéletesen egyesíti a hagyományos kultúrát a modern stílussal és egyediséggel. Ráadásul többféle színben kapható, és garantáltan kényelmes.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez