Az origami daru, ami valóban repül

Azok számára, akik nem akarják, hogy csak a polcon porosodjanak a papírból hajtogatott daruik, itt az álmok megvalósulása. Megszületett a valóban repülni képes origami daru.

Egy bonyolultan hajtogatott origami madár most bebizonyította, hogy nincs határ. A közönséget lenyűgözte a különleges repülő origami, amit Tokióban mutattak be a múlt héten. Hogyan válhat a lehetetlen lehetségessé? Vessünk egy pillantást az alábbi animált képre, melyen jól látszik, hogyan verdesi szárnyait a papírmadár.

ezgif-com-video-to-gif3

A különleges művet a tokiói éves Fejlett Technológiák Kiállításán mutatta be a ROHM nevű elektronikai cég, együttműködésben az ultra-kisméretű repülő készülékek specialistájával, a Tyoukogata Hikoutai Lab.-bal. Az úgynevezett Orizuru (szó szerint hajtogatott papírdaru) szárnyának fesztávolsága 70 centiméter, súlya pedig mindösszesen 31 gramm.

Az együttműködésben létrejött projekt egyszerre szimbolizálja a békés darumadarat és a japán kultúra egyedülálló művészetét, a papírhajtogatást, vagyis az origamit. Ezzel a közös technológiai újítással kívánják megmutatni, hogy az innovatív technológiák létrejöttének a célja a béke megteremtése.

A daru szíve az úgynevezett Lazitura Fly, egy könnyű és nagyon hatékony mini számítógép, amely akkora, mint egy SD kártya, és a ROHM állítása szerint akár 90 százalékkel kevesebb energiát fogyaszt, mint versenytársai. A készítők azt szerették volna bebizonyítani, hogy képesek olyan összetett, a természetben megtalálható jelenséget lemodellezni, mint egy szárny verdesése. Hogy ez mennyire sikerült jól, arról győződjön meg a saját szemével.

Nincs hír még arról, hogy az Orizuru kapható lesz-e, de a bemutatón említették, hogy megosztják a rajzokat az interneten, így bárki otthon megépítheti azt. Ez talán könnyűnek látszik, de valószínűleg sok olyan dolog van benne, ami nehézséget okoz majd az egyszerű röptetni vágyónak.

Japánban van egy darumadarakhoz kötődő szokás, a szenbazuru. Az emberek egy hosszú zsinórra pontosan 1000 hajtogatott papírdarut fűznek fel (mert a hagyomány szerint a darumadár 1000 évig él) és ezt annyiszor ismétlik meg, ameddig csak bírják. Ez állítólag szerencsét és áldást hoz.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez