Esőre várva: mi lesz veled Kalifornia

 A kaliforniai San Joaquin Valley felett – az állam középső részén – sűrűs vörösesszürke köd gomolyog – az amerikai szövetségi állam történetének eddigi legnagyobb erdőtüze közel 260 négyzetkilométernyi területen égette fel a növényzetet.

 

Bár a tűz emberi életekben és lakóházakban szerencsére nem tett kárt, de  négy éve tartó szárazság legsúlyosabb következményeként veszélyes mértékben károsította a levelgő minőségét és félő, az egészségre is ártalmas következményekkel jár az egész kaliforniai lakosságra.

Az első jelek máris megmutatkoznak: az asztmások panaszai megnövekedtek, az érzékenyebb gyerekeket az érintett térségben nem küldik iskolába és  lehetőség szerint otthon, a lakásban, házban tartják. Az iskolákban lemondták a sporteseményeket és a Fresno-i  klinika máris túlterhelt a különböző légzési problémákkal jelentkezők nagy száma miatt.

A San Joaquin Valley hegyekkel körülvett terület és kevés levegőt kap a tenger felől: mivel az esők már négy éve nem tisztították meg a levegőt, a száraz növényekből kikerülő részecskék szabadon lebegnek és most a tűz miatt keletkezett szennyeződés is a levegőbe került, a terület szennyezettsége az egészségügyi határok felett van: ha ez így folytatódik, akkor ez jelentősen visszaveti majd az egész Kalifornia állam fejlődését és életszinvonalát.

,,Ez egy rémálom, ami történik – mondja a Kaliforniai Egyesetem, San Francisco professzora. Dr. Jain szerint a java pedig még ezután jön: már látjuk a helyzetet, de akinek bármilyen tüdőprobléája van, az máris nehézségekkel küzd. Az állam középső völgyeiben a gyerekek 20 százaléka asztmás és bár szerencsésen csökkentették korábban a lfgszennyezést, most szointe tehetetlenek a hirtelen megnövekedett értékek láttán. Ahogy a szárazság nőt,a tűz után keletkezett finom hamu és korom bekerült a levegőbe és sokszor olyan sűrű volt, hogy nem lehetett látni az egyetemi focipálya másik oldaláig.  Idén nyáron pedig már az egészséges felnőtzteknek is ajánlották, hogy csökkentsék a szabadban tratózkodást a völgy településein.

Aki teheti, a hétvégén felkeresi a San Francisco-i öblöt, hogy tiszta levegőhöz jusson – sokan akkor igyekeznek kitisztítani a tüdejüket. Ez azonban kevés ahhoz, hogy a következő héten zavartalanul dolgozzanak. Ha még van mit, mert a mezőgazdaság helyzete siralmas, vállalkozók százai várnak hiába munkára, üzletre… a szárazság tönkreteszi a megélhetésüket.

Ami a jövőt illeti, az sem biztató: a helyzet a szárazsággal tovább romlik, nem kizárt, hogy újabb tüzek keletkeznek és akkor a levegő tovább tellik a hamuval, korommal: az egyetlen esély az eső…

(Visited 28 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez