Puccs Burkina Fasóban, halálos áldozatok is vannak

Az eddigi információk szerint a tavaly megbuktatott Blaise Compaore elnök egyik közeli szövetségese hajtotta végre a hatalomátvételt, az elnöki gárda katonáinak segítségével. A puccsnak ezidáig legalább 10 halálos áldozata van.

A puccsisták közleményben tudatták, hogy az ország új vezetője Gilbert Diendere tábornok, aki Blaise Compaore elnöksége idején a hadsereg főparancsnoka volt. A tábornok az elnöki gárda segítségével ragadta magához a hatalmat, és sikerült elfogniuk Micheal Kafando ideiglenes elnököt és az átmeneti kormány több tagját, köztük Isaac Zida miniszterelnököt is. A politikusokat jelenleg ismeretlen helyen tartják fogva. A puccsisták azonban jelezték, hogy egészségesek és nem esett bántódásuk. Hamarosan pedig szabadon engedik őket, de arról már nem adtak ki bővebb tájékoztatást, hogy ez mikor is lesz.

Egy helyi civil szervezet közben azt közölte, hogy a puccsnak eddig legkevesebb 10 halálos áldozata van, akikkel az elnöki gárda emberei végeztek. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy kik voltak az áldozatok.

Közben olyan hírek is érkeztek, hogy a puccs után utcai zavargások és tüntetések is kialakultak, több tüntetőt pedig letartóztattak. A volt elnök, Blaise Comapore pártjának, a CDP-nek a székházát pedig lerohanták és kifosztották.

A puccsisták élő televíziós adásban jelentették be, hogy átvették a hatalmat az országban, és országszerte kijárási tilalmat vezettek be, a szárazföldi határokat pedig határozatlan időre lezárták, akárcsak a repülőtereket.

Burkina Fasóban október 10-én tartották volna meg a választásokat, melyek lezárták volna az átmeneti időszakot. Nagy valószínűséggel a mostani eseményekhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy azt átmeneti kormány a választások közeledtével Compaore bizalmasait eltiltotta részvételtől, és fontolóra vette azt is, hogy feloszlatja az elnöki gárdát, amely gyakorlatilag egy elitegység volt, a tagjait korábban még az amerikaiak képezték ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez