Puccs Burundiban

A burundi fegyveres erők egyik parancsnoka azt mondta, hogy elmozdították a hatalomból Pierre Nkurunziza elnököt, hogy véget vessenek a politikai krízisnek és a halálos kimenetelű zavargásoknak az országban.

A közleményt Godefroid Niyombareh tábornok olvasta be. Azt is elmondta, hogy az országot jelenleg egy ötfős bizottság vezeti, melynek elsődleges feladata a rend és a béke helyreállítása és a nemzeti egység megteremtése. A tábornok azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy Nkurunziza elnök megsértette az alkotmányt azzal, hogy harmadszorra is versenybe akart szállni az elnöki székért, annak ellenére, hogy a törvények ezt tiltják. A tábornok szerint az államfő döntése nagymértékben hozzájárult a politikai krízis kibontakozásához és az országban zajló halálos zavargásokhoz.

A burundi elnök jelenleg Tanzániában tartózkodik, ahol egy regionális konferencián veszt részt. Az elnöki hivatal azonban a Twitteren tagadta, hogy katonai hatalomátvételre került volna sor, és azt közölte, hogy a puccs elbukott.

Mindeközben a fővárosban több ezer ember ünnepel. A katonák ellenőrzésük alá vonták az állami rádió és televízió épületét, a  rendőrség pedig eltűnt az utcákról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez