Politikai krízis Burundiban: Elevenen égettek el egy embert a tüntetők

Legkevesebb négy ember halt meg a legutóbbi kormányellenes tüntetéseken Burundiban, ahol a hadsereget is be kellett vetni, hogy megfékezzék a zavargások és erőszakos rendbontások továbbterjedését. A krízist azt váltotta ki, hogy Pierre Nkurunziza elnök bejelentette indulási szándékát a hamarosan esedékes elnökválasztáson, felrúgva korábban tett ígéretét.

Egyre feszültebb a helyzet az apró közép-afrikai országban, ahol hetek óta tartanak a tiltakozó megmozdulások Pierre Nkurunziza elnök ellen. Több ezer ellenzéki tüntető lepte el a fővárost, ahol súlyos összecsapásokra is sor került. A biztonsági erők mindenhol nagy erőkkel vonultak ki, és könnygáz-gránátokkal, valamint vízágyúkkal próbálták megfékezni a tüntetőket, de hiába. Szemtanúk szerint a rendőrség éleslőszert is bevetett az ellenzéki tüntetők ellen, akik közül egyet agyon is lőttek, de ezt a hatóságok cáfolták. A szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a demonstrálók egy kormánypárti aktivistát a nyílt utcán támadtak meg, majd elevenen felgyújtották és hagyták elégni. Nem sokkal később a kormányzópárt (CNDD-FDD) támogatói is utcára vonultak. A főváros egyik negyedében pedig egy kézigránátot is felrobbantottak a CNDD-FDD aktivistái, ami egy ellenzéki tüntető halálához vezetett.

A burundi kormány elítélte a rendbontásokat, és terroristáknak nevezte az ellenzéki tüntetőket. Az Afrikai Unió és a szomszédos országok vezetői azonban úgy vélik, hogy a kialakult krízishelyzet miatt el kellene halasztani a választásokat, mivel ilyen körülmények között nem lehet garantálni a szavazás békés és demokratikus lebonyolítását. A környező országok külügyminiszterei jelenleg a burundi fővárosban tartózkodnak, hogy megpróbáljanak közvetíteni a szemben álló felek között és mielőbb véget vetni a krízisnek, mielőtt az polgárháborúba taszítaná az országot. A politikai válságot egyébként csak fokozza, hogy nemrég az Alkotmánybíróság elfogadta Nkurunziza elnök jelölését, aki minden korábbi egyezményt felrúgva harmadszorra indulna az elnöki székért. Az Alkotmánybíróság alelnöke azonban pár napja elmenekült az országból, és később elmondta, hogy a döntést a kormányzópárt nyomására kellett meghozni. A burundi elnöki hivatal azonban határozottan visszautasította, hogy beleszóltak volna az Alkotmánybíróság munkájába és döntésébe.

A súlyos helyzet miatt folyamatosan menekülnek az emberek az országból. Az ENSZ menekültügyi szervezetének adatai szerint több mint 20 ezren távoztak már a környező országokba. Többségük attól tart, hogy a választások polgárháború kirobbanásához vezethetnek, ha az elnök nem lép vissza. A hetek óta tartó erőszakos zavargásokban több mint 17-en veszítették már életüket Burundiban.

kkkksdetail

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez