Erőszakos összecsapások Burundiban

Több száz ellenzéki tüntető vonult ki a fővárosba, hogy felszólítsák Pierre Nkurunziza elnököt a hatalomból való távozásra. Az ellenzék szerint a kormányzópárt titokban alkotmánymódosításra készül, hogy lehetővé tegyék Nkurunziza elnök számára a választásokon való indulást.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a fővárosba, ahol könnygázgránátokkal és vízágyukkal próbáltak meg véget vetni az ellenzéki által szervezett tüntetésnek. Szemtanuk arról számoltak be a BBC-nek, hogy a biztonsági erők teherautókkal érkeztek és rengeteg mennyiségű könnygáz-gránátot is magukkal hoztak. A rohamrendőrök közben lezárták a Függetlenség terét, hogy a tüntetők ne tudjanak letáborozni. A hatóságok fellépése miatt a tüntetés végül erőszakba torkollott. Az AFP információi szerint a biztonsági erők több tucat embert letartoztattak, miután két rendőr súlyosa megsérült, amikor összeverekedtek az ellenzéki aktivistákkal. A BBC pedig arról számolt be, hogy a tiltakozó megmozdulások miatt a legtöbb szülő az iskolákba rohant, hogy hazavigyék gyermekeiket és biztonságba helyezzék őket. Az ellenzéki aktivisták azonban jelezték, hogy további tiltakozó megmozdulásokat fognak tartani az országban, amíg Nkurunziza elnök nem hajlandó visszalépni.

A jelenleg tartó politikai krízist azonban csak bonyolítja, hogy Nkurunziza elnök ezidáig még egyetlen egyszer sem nyilatkozott politikai szándékairól és a közelgő elnökválasztásról sem. Az ellenzéki szerint a színfalak mögött azonban az elnök arra készül, hogy módosítsa az alkotmányt, amely eredetileg csak egyszeri újraválasztását teszi lehetővé. Nkurunizia elnök ugyanis most tölti le második öt éves mandátumát és a jelenlegi törvények szerint harmadszorra már nem indulhatna a választáson.

Közben az ENSZ menekültügyi szervezete jelezte, hogy a bizonytalan politikai helyzet miatt több mint nyolcezer ember menekült már el az országból. Többségük attól fél, hogy a jelenleg tartó politikai krízis kegyetlen vérontáshoz vezet. Burundiban ugyanis 10 éve ért véget a polgárháború, amiből még mindig nem sikerült talpra állnia az országnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez