Nagyon feszült a helyzet Burundiban, blokkolták a netet is

A burundi hatóságok blokkolták a telekommunikációs hálózatokat és az internetes közösségi oldalakhoz való hozzáférést, hogy megakadályozzák a további tiltakozó megmozdulások szervezését. Az apró közép-afrikai országban elszabadultak az indulatok, miután Nkurunziza elnök pártja bejelentette, hogy a mostani államfőt indítja újra a hamarosan esedékes elnökválasztáson.

Az ellenzéki aktivisták az internetes közösségi oldalakon szervezték eddig a tüntetéseket, és különböző mobiltelefonos applikációkkal koordinálták a demonstrálók mozgását az utcán, amivel nagyban megnehezítették a hatóságok fellépését ellenük. A burundi kormány ezért elrendelte a telekommunikációs és internetes hálózatok lekapcsolását, illetve blokkolását, hogy véget vessen az ellenzéki megmozdulásoknak, melyek eddig legkevesebb öt ember életét követelték. Emellett országszerte betiltották a tüntetéseket, és a legnagyobb független rádióadó sugárzását is beszüntették. A rend fenntartása érdekében pedig katonákat rendeltek az utcákra, hogy az esetleges ellenzéki megmozdulásokat még időben elfojtsák. Az ország vezetése azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy szándékosan gerjeszti a feszültséget és polgári engedetlenségre ösztönzi a támogatóit, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Az ellenzék azonban azt mondja, hogy Nkurunziza elnök és pártja minden eddigi megállapodást felrúgott, és már a 2005-ös békemegállapodást sodorja veszélybe.

A környező országok is komoly aggodalmaiknak adtak hangot. Szerintük ugyanis a jelenlegi politikai krízis súlyosan veszélyezteti az ország egységét és a választások problémamentes lebonyolítását. A zavargások kirobbanása óta több mint 10 ezer ember hagyta el Burundit, mert attól félnek, hogy a választásokat véres összecsapások követik majd, ha Nkurunziza elnököt újraválasztják. Közben az Amerikai Egyesült Államok is elítélte az elnököt, amiért harmadszorra is versenybe száll az elnöki székért.        

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez