Menekülnek a választások elől Burundiban

Az elmúlt hónapokban legalább hatezren menekültek el az apró közép-afrikai országból, ahol hamarosan sorsdöntő választásokat fognak tartani. A menekültek azért távoztak, mert attól félnek, hogy a szavazás véres erőszakhullámba torkollik, miután már most pattanásig feszült a helyzet a politikai riválisok között.

A feszültségeket az váltotta ki, hogy Pierre Nkurunziza elnök még mindig nem tisztázta politikai szándékait. Az ellenzéki pártok szerint a 2005 óta hatalmon lévő államfő arra készül, hogy harmadszorra is versenybe szálljon az elnöki székért, ehhez azonban az alkotmányt is módosítani kell, mert az jelenleg az államfő egyszeri újraválasztását teszi csak lehetővé. Nkurunziza elnök azonban most tölti második elnöki ciklusát, így távoznia kellene a hatalomból. Egy esetleges alkotmánymódosítás azonban felrúgná a 2000-ben kötött békemegállapodást, amelyet a polgárháború lezárása érdekében hoztak tető alá a rivális politikai erők.

Az ellenzéki pártok szerint minden jel arra utal, hogy Nkurunziza elnök az újraválasztását készíti elő titokban a háttérben. Ezért az ellenzék tüntetések szervezésébe kezdett a fővárosban. A politikai feszültségeket csak növeli, hogy Nkurunziza már hónapok óta nem tesz semmilyen konkrét kijelentést jövőjével és a választásokkal kapcsolatban. Ez pedig a környező országokat, illetve az Afrikai Uniót is félelemmel tölti el. Diplomaták, politikai aktivisták és regionális vezetők nem egyszer komoly aggodalmaiknak adtak hangot, és jelezték, hogy a választások véres fordulatot is vehetnek, ha nem sikerül még a szavazás előtt véget vetni a már egy éve tartó politikai bizonytalanságnak Burundiban.

sdsdswewewewewew

Politikai aktivisták közben arról beszéltek, hogy a hatalmon lévő CNDD-FDD párt ifjúsági szárnya, az Imbonerakure jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt az ország stabilitására nézve. A szélsőséges ifjúsági mozgalom ugyanis az utóbbi időkben gyakran erőszakosan lép fel az ellenzéki pártok aktivistáival, politikusaival és jelöltjeivel szemben. Nem egyszer pedig előfordult, hogy az erőszak gyilkosságba torkollott.  Az Imbonerakure gyakorlatilag félkatonai szervezet, a kormányzópárt piszkos ügyeit intézi el.

A pattanásig feszült helyzet miatt az elmúlt hónapokban legalább hatezren hagyták el az országot. Többségük a szomszédos Ruandába menekült. Az ottani hatóságok jelezték, hogy legutóbb 1069-en keltek át a határon, és eddig összesen 5954 burundi menekültet regisztráltak. A menekültek többsége megerősítette, hogy a közeli választások és az egyre feszültebb politikai helyzet miatt hagyta el otthonát.  Egy 44 éves férfi pedig beszámolt arról is, hogy az Imbonerakure emberi folyamatosan rettegésben tartják a kisebb településeket és a helyieket azzal fenyegették meg, hogy megölik őket, hogyha nem csatlakoznak a kormányzó párthoz, és nem szavaznak Nkurunziza elnökre.

burundiimbonerakure2

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez