Pengeélen táncol a burundi elnök

Több ezer tüntető vonult az utcára Bujumburában. Azért tiltakoztak, mert Pierre Nkurunziza harmadszorra is versenybe száll az elnöki székért. A tiltakozó megmozdulások több helyen erőszakba torkolltak, legkevesebb két ember meghalt.

Hatalmas felháborodást váltott ki az ellenzéki pártok körében a kormányzó CNDD-FDD párt bejelentése: a jelenleg hatalmon lévő Pierre Nkurunziza elnököt jelölik az idei elnökválasztásra. Az ellenzék szerint Nkurunziza elnök indítása alkotmányellenes, a döntés könnyen veszélybe sodorhatja a 2005-ős béke-megállapodást is, amely a 12 évig elhúzódó véres polgárháborút volt hivatott lezárni. Az 1993-tól, 2005-ig tartó harcokban 300 ezer ember vesztette életét. A környező országok is aggódnak a burundi választások körüli feszültség és bizonytalanság miatt. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy ismét elszabadulhatnak az indulatok az országban, ha Nkurunziza elnök nem hajlandó távozni a hatalomból. A  politikai krízis miatt már  12 ezer ember hagyta el az országot félve attól, hogy a választások fegyveres konfliktusba csapnak át.

A fővárosban tartott ellenzéki tiltakozó megmozdulások több helyen is erőszakba torkolltak. Legkevesebb két ember vesztette életét. Közben a helyi Vöröskereszt a BBC-nek azt mondta, hogy öten súlyosan megsebesültek a rendőrökkel vívott utcai összecsapásokban, az egyik áldozat kómában fekszik az egyik fővárosi kórházban. A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki, hogy megfékezzék  az ellenzéki megmozdulást. A rendőrség vízágyúkat és könnygáz-gránátokat is bevetett a tüntetőkkel ellen, akik kövekkel dobálták meg őket és gumiabroncsokat gyújtottak fel. Több szemtanú is beszámolt arról, hogy rendőrök éleslőszert is bevetettek a tüntetéseken. A hatóságok azonban csak annyit közöltek az ügyről, hogy a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, de a tüntetők közzé nem lőttek. A rendbontások során a rendőrség több tucat ellenzéki tüntetőt  letartóztatott. A hatóságok pedig azzal is fenyegetőztek, hogy lekapcsolják a magánkézben lévő rádióadásokat országszerte, ha az ellenzék nem vet azonnal véget a megmozdulásoknak.

Pierre Nkurunziza elnök 2005 óta vezeti az országot és jelenleg második mandátumát tölti. Az alkotmány értelmében azonban nem indulhatna az idei választáson, mivel a törvény csak egyszeri újraválasztását teszi lehetővé. A kormányzópárt  azzal indokolta Nkurunziza elnök jelölését, hogy a 2005-ben a parlament választotta meg, nem pedig a nép. Ezért az elnöknek minden joga megvan arra, hogy az idei választáson ismét versenybe szálljon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez