Megosztott a burundi hadsereg a puccs után

Teljes a zűrzavar és a káosz Burundiban, miután tegnap Godefroid Niyombare tábornok bejelentette, hogy átvették a hatalmat az országban. Nem sokkal később azonban a burundi fegyveres erők jelenlegi főparancsnoka azt mondta, hogy a puccskísérlet elbukott, amit viszont a puccsisták azonnal megcáfoltak. Közben a rendőrség tűzet nyitott a tüntetőkre, akik körül vették az állami TV székházát. Pierre Nkurunziza elnök pedig a legutóbbi híresztelések szerint nem tudott hazatérni az országba és jelenleg Tanzániában tartózkodik.

A tegnapi események után gyakorlatilag feje tetejére ált az ország. Az biztos, hogy a puccsot a katonai hírszerzés volt főnöke Godefroid Niyombare tábornok vezényelte le, aki a hatalomátvétel bejelentése után elrendelte az ország határainak és reptereinek a lezárását. Így a fővárosi nemzetközi repülőterét is lezárták, nyilván, hogy a külföldön tartózkodó Pierre Nkurunziza elnök ne tudjon visszatérni. A hozzá hű katonák pedig átvették a fontosabb épületek feletti ellenőrzést, köztük az állami tévé és rádió székházát is. A puccsista tábornok közleményében jelezte, hogy akcióját a hadsereg több magas rangú tisztje is támogatta annak érdekében, hogy helyreálljon a rend az országban és megakadályozzák Nkurunziza elnököt az elnökválasztáson való indulásban.

A puccs bejelentése után több ezren vonultak az utcára ünnepelni és sokan a katonákat és a puccsista tábornokot ünnepelték. Az AP hírügynökség azonban azt közölte, hogy a rendőrség tűzet nyitott a demonstrálókra az állami TV székháza előtt. Halálos áldozatokról és sérültekről azonban nem érkeztek hírek.

A zűrzavart és a bizonytalanságot csak fokozta a burundi hadsereg főparancsnokának, Prime Niyongabónak az esti rádiós beszéde, amiben határozottan kijelentette, hogy a puccskísérlet elbukott és Pierre Nkurunizia továbbra első számú vezetője az országnak. A tábornok emellett felszólította a puccsban résztvevő katonákat és tiszteket, hogy azonnal adják fel magukat.

Niyongabó tábornok beszéde után azonban az ellenzéki csoportok rögtön megcáfolták kijelentését és jelezték, hogy Nkurunzizát elmozdították posztjáról és a puccsot sikeresnek minősítették. Meg nem erősített források szerint azonban a hadseregen belül komoly nézeteltérések alakultak ki a felső vezetésben és sokan ellenzik Niyombare tábornok drasztikus lépését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez