Rendőrök lőttek le egy katonát Burundiban

A katonával egy utcai tüntetés során végeztek a rendőrök, amikor tűzet nyitottak a demonstrálókra. Burundiban az elbukott puccskísérlet óta továbbra is rendkívül feszült a helyzet. Nkurunziza elnök pedig továbbra sem hajlandó elhalasztani a választásokat és visszalépni attól, hogy harmadszorra is megszerezze az elnöki széket, amivel totális káoszba süllyesztette az apró közép-afrikai országot.

Szemtanuk a BBC-nek azt mondták, hogy a rendőrök véletlenül lőtték le a katonát. Az incidens a főváros Nyakabiga körzetében történt, ahol több százán vonultak ki tüntetni Nkurunziza elnök ellen. A rendőrök mind végig küszködtek a tüntetőkkel és végül tűzet nyitottak rájuk, de végül egy katonát sikerült lelőniük. A tiltakozó megmozdulást pedig nem sem sikerült elfojtaniuk, ezért inkább visszavonultak és végül a hadsereg segítségét kérték a rend helyreállításához.

A rendőrség és a hadsereg között is egyre feszültebb a helyzet. A rendvédelmi szervek ugyanis nem nézik jó szemmel, hogy a katonák „túlságosan is toleránsak” a tüntetőkkel szemben, miközben nekik kell elvégezniük a „piszkos munkát”. Ráadásul az egy hete végrehajtott, de végül elbukott puccskísérlet is komolyan megtépázta mindkét szervezet tekintélyét és nem utolsósorban az egységét. A hatóságok az elbukott puccs óta több tucat katonatisztet és rendőrparancsnok tartóztattak le, akiket Nkurunziza elnök erőszakos elmozdításával vádolnak. A hadseregen belül komoly nézeteltérések is kialakulta a puccs miatt. Több magas rangú tiszt ugyanis támogatta az elnök elmozdítását, de végül az elnökpártiak kerekedtek felül és sikerült megakadályozniuk a tényleges hatalomátvétel, ami lehetőséget adott a külföldön tartózkodó elnöknek a hazatéréshez.

Nkurunziza elnök azóta, hogy visszatért Burundiban jelezte, hogy a választásokat csupán 10 nappal hajlandó elhalasztani, miután a választási bizottság erre tett javaslatot. Az elnök azonban határozottan kijelentette, hogy nem lép vissza és a szavazást mindenféle képen meg fogják tartani. Az elnök emellett elutasította az Afrikai Unió és az Európai Unió javaslatait és a politikai riválisokkal való tárgyalás lehetőségét is.

Közben az országból folyamatosan menekülnek el az emberek, akik attól félnek, hogy a szavazás végül súlyos rendbontásokba torkollik. Sokan ugyanis attól tartanak, hogyha Nkurunziza elnök megnyeri a választást, akkor kitör a polgárháború az országban, amit 2005-ben egy békemegállatással sikerült lezárni. Az ENSZ menekültügyi szervezete azt közölte, hogy a politikai krízis kirobbanása óta több mint 105 ezer ember hagyta már el az országot. Többségük a szomszédos országokba menekültek, ahol nem nagyon örülnek a jelenlétüknek és a Burundiban zajló eseményeknek, ami könnyen kihathat a régióra is.             

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez