Elhalasztják a választásokat Burundiban

A hetek óta tartó súlyos belpolitikai válság miatt döntött az ország vezetése az elnök és parlamenti választás elhalasztásáról.

A környező országok és több nyugati donor ország hetek óta kérték a burundi vezetést, hogy a kialakult súlyos krízis miatt halasszák el júniusban tervezett választásokat. Az EU, az USA és az Afrikai Unió ugyanis korábban többször is jelezte, hogy az apró közép-afrikai ország nem áll készen a voksolás lebonyolítására és a kialakult zűrzavaros helyzet csak fokozza a feszültséget, ami könnyedén fegyveres konfliktusba is átcsaphat. A nyugati donor országok is jelezték, hogy csak akkor hajlandóak tovább támogatni az országot, hogyha a választásokat sikerül a nemzetközi normák szerint megtartani, amit a jelenleg helyzetben gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni.

Szakértők szerint Pierre Nkurunziza elnök felismerte, hogy a jelenleg helyzet nem túl kedvező számára, ezért rendelte el a választások elhalasztást. Az ország vezetés azonban még nem tűzött ki új időpontot. A legutóbbi közleményükben pedig azt mondták, hogy a választási bizottság fogja bejelentetni a voksolás új időpontját.

Közben a környező országok vezetői próbálják tárgyalóasztalhoz ültetni a szemben álló politikai feleket. A burundi ellenzék azonban jelezte, hogy addig nem állnak le az utcai tüntetésekkel, amíg Nkurunziza elnök nem hajlandó távozni posztjáról és visszavonni indulási szándékát az elnökválasztáson. Az ellenzéki pártok azt is világosság tették, hogy amíg követeléseik nem teljesülnek, addig ne is számítsanak párbeszédre a kormánnyal és készek a szavazás bojkottálására is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez