Az Európai Unió megfigyelői kivonulnak Burundiból és viszik a pénzt is

Az EU jelezte, hogy felfüggeszti a választási megfigyelőik munkáját Burundiban, ahol egy hónapja robbantak ki súlyos zavargások Pierre Nkurunziza elnök ellen.

Az Európai Unió azzal indokolta a döntését, hogy a helyi hatóságok jelentős mértékben korlátozták az információ szabad áramlását, a hozzáférést a különböző médiafelületekhez. Emellett kifogásolta a rendvédelmi szervek erőszakos fellépését és a rendőrség folyamatos zaklatásait is a tüntetőkkel szemben. Az EU választási megfigyelő missziójának felfüggesztése egyben azt is jelenti, hogy Brüsszel nem nyújt anyagi és technikai segítséget a választások megszervezéséhez, lebonyolításához és nem utolsósorban az ehhez szükséges eszközök beszerzéséhez. A burundi választások támogatására szánt 2 millió dollár folyósítását befagyasztották. Az Unió külügyi főbiztosa közleményben tudatta, hogy Burundiban már most számos rendellenességet észleltek a választások szervezésében. A politikai légkört pedig nem találják alkalmasnak arra, hogy voksolást lehessen tartani az országban.

Hasonlóképpen járt el a burundi katolikus egyház is, amely az egyik legbefolyásosabb intézmény az országban. Jelezte, hogy a kialakult súlyos krízis miatt nem támogatja a választásokat, azok elhalasztását sürgeti az elnöknél. Emellett a tiltakozás jeléül visszahívja azokat a papokat is, akik választási megfigyelőként tevékenykedtek volna a szavazókörzetekben. A katolikus egyház határozottan kijelentette, hogy csakis olyan választás megszervezését támogatja, amely megfelel a nemzetköz előírásoknak, és garantálja a szabad és tiszta voksolást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez