Ferenc pápa Kubában: sem Fidel sem az ellenzék

Helyi idő szerint szombat délután Ferenc pápa gépe landolt a havannai nemzetközi repülőtéren és ezzel megkezdődött a katolikus egyházfő tíznapos amerikai utazása, amelynek keretében Kubán kívül ellátogat az Egyesült Államokba is.

 

A pápát, aki harmadik ebben a minőségében a szigetországban, a José Marti nevét viselő repülőtéren Raul Castro államfő és Jaime Ortega, a kubai katolikus egyház feje fogadta,  vendéglátói államfőnek kijáró tiszteletben részesítették. ,,Nagyon megtisztelve érezzük magunkat” – mondta Raúl Castro, aki májusban már találkozott a pápával a Vatikánban, ahol megköszönte a pápának az Egyesült Államok és Kuba közötti enyhülésért tett erőfeszítéseit. Raul elsősorban az amerikai-kubai kapcsolatokat érintette üdvözlő bezsédében. Kiemelte, hogy még sok megoldatlan kérdés van és számos igazságtalanságra kell még gyógyírt találni a két ország viszonyában.

Ferenc pápa arra kérte, hogy adja át üdvözletét  fivérének Fidel Castronak. Egyben üdvözölte mindazokat, akikkel nem tud találkozni és minden kubait, aki szerte a világban él. A  pápa programjában nem szerepel találkozó Fidellel, de ennek lehetősége nincs kizárva – mondta erről Federico Lombardi, a vatikán szóvivője. ,,Ha egyáltalkán létrejöbn egy ilyen rvid találkozó, akkor erre vasárnap van esély” – tette hozzá. A korábban Kubába látogató pápák, – II. János  Pál és XVI. Benedek – egyaránt találkoztak Fidellel. Ugyancsak nem szerepel a programban, hogy a pápa találkozzon a kubai disszidensekkel, de ,,nem lehet kizárni, hogy Ferenc pápa megemlítse ennek a lehetőségét a kubai vezetőkkel folytatott beszélgetésein” – mondta.

150920014046_sp_cuba_popemobile_624x351_afp_nocredit

A pápa szeptember 22-én utazik tovább az Egyesült Államokba, ahol Barack Obama elnök fogadja majd. A  kongresszusban az első latin-amerikai pápa az inmigráció kérdéséről készül beszédet tartani.

150919215103_sp_cuba_papa_francisco_poster_624x351_getty_nocredit

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez