Ferenc pápa: Ázsiában van a katolikus egyház jövője

6-7 millió ember vett részt Ferenc pápa nagymiséjén Manilában. Ezzel minden rekord megdőlt a katolikus egyház történetében. Ferenc pápa, aki korábban Sri Lankán járt, a Fülöp-szigeteken beszédében kiállt a szegények, főként a nyomorgó gyerekek mellett.

A dél-amerikai pápa hangsúlyozta, hogy túlságosan nagyok a társadalmi különbségek a Fülöp-szigeteken, illetve másutt is Ázsiában. Ezen változtatni kellene, mert ez a földrész az emberiség jövője, s benne a katolikus egyházé is. A Fülöp-szigetek az egyetlen olyan ázsiai állam, ahol keresztények alkotják a többséget, ezért Ferenc pápa elsősorban társadalmi és szociális problémákról beszélt. Az emelvényen külön fogadta az utcagyerekek egy csoportját, akik máról holnapra élnek Manilában.

Előzőleg Sri Lankán Ferenc pápa elsősorban a vallások közötti megbékélés fontosságáról beszélt. Az egykori Ceylon szigetén ugyanis a katolikus közösség mindössze a lakosság 6%-át teszi ki. A többségben lévő buddhisták, és a kisebbségben levő iszlám hívei farkasszemet néznek egymással.

Ferenc pápának ez már a második ázsiai útja. Tavaly Dél-Koreában részt vett az ázsiai katolikus fiatalok találkozóján. A dél-amerikai pápa igyekszik növelni Ázsia befolyását a 120 tagú bíborosi kollégiumban is. Nemrég Mianmar katolikus egyházának első emberét emelte bíborosi rangra. Ilyen magas tisztséget még sohasem viselt katolikus főpap Mianmarban, az egykori Burmában.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez