Ferenc pápa bocsánatot kért az egyház Ruandában elkövetett bűneiért

Az egyházfő reméli, hogy ezzel segít békét hozni az 1994-es népirtás által szétszakított kelet-afrikai országba.

Ruanda elnöke, Paul Kagame vatikáni látogatásán találkozott Ferenc pápával, aki megragadta az alkalmat és bocsánatot kért a katolikus egyház Ruandában elkövetett bűneiért. Az 1994-es népirtás során ugyanis a katolikus templomok is helyszínül szolgáltak a véres eseményeknek: azokat is lemészárolták, akik ott kerestek menedéket. Ebben aktív szerepe volt néhány katolikus papnak és a helyi vallási közösség tagjainak is – közreműködtek ugyanis a milíciákkal, akik végül megölték a védtelen embereket, de volt olyan pap is, akinek közvetlen szerepe volt a gyilkosságokban.

A pápa szerint ők mindannyian elárulták saját evangéliumi küldetésüket és tetteik eltorzították a római katolikus egyházról alkotott képet. Ezért kért bocsánatot Ruanda elnökétől és azt is elmondta, hogy a gesztustól azt reméli, segít békét hozni a kelet-afrikai országba és hozzájárul majd az emlékezet megtisztításához is – számolt be róla a Reuters.

1994-ben közel egymillió embert gyilkoltak meg Ruandában. A gyilkosságokat főként két hutu milícia követte el a kisebbségben lévő tuszikkal szemben. Egyes adatok szerint 500.000, míg mások szerint 800.000 tuszi vesztette életét, de a hutu áldozatok száma is több százezerre tehető –  akik ugyanis nem értettek egyet a tuszik megölésével, azokat is kivégezték. Ruanda korábban már követelte a Vatikán bocsánatkérését, ami most Ferenc pápa által megvalósult és talán segít is a szörnyűségek feldolgozásában az országnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez