Halj meg, tuszi! – könyv a gyűlöletről és a megbocsátásról

Megbocsátani a megbocsáthatatlant. Több mint 20 évvel ezelőtt, 1994 áprilisában és májusában alig száz nap alatt, közel egymillió embert mészároltak le Ruandában. Az akkor történtekről szól Szabadi Klaudia könyve, és arról, hogyan sikerülhet gyilkosoknak és áldozatoknak az együttélés.

A mai napig több a kérdés, mint a bizonyosság a történtekkel kapcsolatban. Szinte felfoghatatlan a népirtásban való tömeges részvétel, ahogyan a különös kegyetlenséggel történő végrehajtás is.

Felfoghatatlan, hogy a második világháború borzalmait követően, alig néhány évtizeddel később megtörténhet Afrikában egy újabb „holokauszt” – amelyet a nagyhatalmak ölbe tett kézzel, tétlenül néztek végig. Kockázatosnak ítélték a beavatkozást, ezzel pedig a ruandai vérengzés a nemzetközi közösség örök, lemoshatatlan szégyenfoltja marad! Ruandában mindenkinek megvan a saját démona, borzalmas története – gyilkosnak, áldozatnak egyaránt. Mégis megbocsátottak egymásnak, az összefogásban, az újjáépítésben hisznek, együtt építik a közös jövőt. De hogy ez milyen nehéz, azt ennek a könyvnek a szereplői saját maguk mondják el. Ha kíváncsi rá, a kötetet kedvezményesen megvásárolhatja a Globobook Kiadó karácsonyi könyvvásárán, a Benczúr Hotelben a világ különleges tájait bemutató könyvekkel együtt.

fo

Hogyan lehet megbocsátani a szüleink gyilkosainak? Hogyan képes egy nő végignézni, hogy öt gyerekét agyonlövik? Lehet-e még ezek után igaz szívvel szeretni? Ruandában igen. Ruandában ma már mindenki békét akar.

Képünkön egy hutu-tuszi pár, akiket a médiában csak ruandai Rómeó és Júliaként emlegetnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez