Ruanda a Vatikán bocsánatát követeli a népirtás miatt

Ruanda kormánya nem elégszik meg a helyi püspökök vezeklésével, egyenesen a Vatikán bocsánatkérését követeli a katolikus egyháznak a ruandai népirtásban játszott szerepe miatt.

1994-ben közel egymillió embert gyilkoltak meg az afrikai országban. A gyilkosságokat főként két hutu milícia követte el a kisebbségben lévő tuszikkal szemben. Egyes adatok szerint 500.000, míg mások szerint 800.000 tuszi vesztette életét, de a hutu áldozatok száma is több százezerre tehetőn –  akik ugyanis nem értettek egyet a tuszik megölésével, azokat is kivégezték.

Ruanda katolikus püspökei levélben kértek bocsánatot az egyház bűnrészessége miatt. A történtek tervezésében és a gyilkosságok végrehajtásában is részt vettek ugyanis egyházi emberek. A levelet nem juttatták el minden egyházmegyéhez, csak Kigaliban olvasták fel háromszor a Sainte-Famille templomban.

A kormány reakciója pedig az volt, hogy a helyi püspökök ezzel az akcióval jelentéktelennek állítják be az eseményt. A kabinet pedig nem a helyi templomokból várja a bocsánatkérést, hanem a Vatikántól, ahonnan még nem érkezett hivatalos válasz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez