Egyre mélyebbre merészkedik Afrikában az Iszlám Állam

Az imámot már régóta megfigyelés alatt tartotta a ruandai rendőrség, akit azzal gyanúsítottak, hogy fiatal férfiakat toborzott az Iszlám Állam terrorszervezet számára, hogy csatlakozzanak a harcukhoz Szíriában.

Muhammad Mugemangango egy közismert imám volt a ruandai fővárosban, Kigaliban. Ő volt ugyanis a Kimiromko mecset helyettes vezetője, akit a hatóságok már régóta megfigyeltek. Az imám ugyanis rendszeresen szólította fel a fiatal férfiakat, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam szent háborújához – közölte a ruandai rendőrség. Ezért a muszlim papot a hétvégén őrizetbe is akarták venni, hogy kihallgassák és házkutatást tartsanak nála, de ő ellenált, majd megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, akik végül lelőtték. A ruandai hatóságok jelezték, hogy az imám az információk szerint egy terrorhálózatott is próbált kiépíteni Ruandában és a szomszédos országokban. Erről azonban részelteket már nem árultak el.

Ruanda egy kis ország Afrika szívében. A lakosságának túlnyomó része  keresztény és csupán 2%-a muszlim, a  húsz évvel ezelőtti mészárlás óta, amelyben egyes keresztény papok is aktívan részt vettek, az iszlám, mint “békésebb vallás” egyre több szimpatizánst vonz . Arról pedig nincsenek információk, hogy ruandai muszlimok közül bárki is csatlakozott volna már az Iszlám Államhoz, amelynek egyébként elég széles a toborzó hálózattal rendelkezik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez