Ankara nem kér a vatikáni történelmi, erkölcsi leckéből

Törökország visszahívta vatikáni nagykövetét, mert a katolikus egyház feje az örmény pátriárkával közös misén ítélte el az örmény népirtást, mely száz éve kezdődött el a török szultán birodalmában. A Vatikán nunciusát berendelték Ankarában, hogy tiltakozzanak Ferenc pápa szavai ellen.

Másfél millió áldozata volt a népirtásnak a szultán birodalmában az első világháború idején. Ez az örmények álláspontja- és a történészek többsége is ezt erősíti meg. Törökország viszont soha nem ismerte el, hogy népirtás történt volna. Tavaly Erdogan elnök részvétét fejezte ki az örmény kisebbségnek, de azt állította, hogy az áldozatok száma kisebb volt mint félmillió. Ezenkívül gyorsan hozzátette: az első világháború idején a törökök is sokat szenvedtek. 1915-ben azzal az indokkal kezdődött meg az örmények üldözése a szultán birodalmában, hogy a keresztény kisebbség együttműködik a nagy ellenséggel, Oroszországgal. Az örményeket gyakorlatilag teljesen kiirtották a szultán birodalmában. Erre emlékeztett Ferenc pápa Rómában, a Szent Péter székesegyházban.

Jogilag tarthatatlan a pápa érvelése- közölte Törökország külügyminisztere, aki jelenleg Mongóliában tárgyal. Utalt arra: nagy pompával fogadták Ferenc pápát tavaly ősszel Isztanbulban, és ezért a kapcsolatok javulására számítottak. Davutoglu miniszterelnök még élesebben fogalmazott: szerinte a Vatikán nem adhat erkölcsi leckét senkinek sem! Emlékeztetett a Szent Inkvizíció működésére, mely oda vezetett, hogy a zsidókat és a muzulmánokat elűzték Spanyolországból és Portugáliából. Ezeket a zsidókat jelentős részben a török szultán fogadta be. Ők az úgynevezett szefárd zsidók, és ők alkotják jelenleg Izrael lakosságának a többségét. Davutoglu török kormányfő szerint a pápának inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy ne alakuljon ki iszlámellenesség a keresztény többségű országokban!
Ferenc pápa a Szent Péter katedrálisban úgy fogalmazott: a XX-ik század három nagy népirtása közül az első az örmények ellen irányult, a második a zsidók ellen a harmadik birodalomban, a harmadik pedig a kommunizmus áldozatait jelentette a sztálini Szovjetunióban. A katolikus egyház feje arról sem feledkezett meg, hogy azóta is voltak szörnyű népirtások: például Ruandában vagy Boszniában. A pápa ezenkívül felemelte a szavát az üldözött keresztények mellett is, akik az Iszlám Állam gyilkos politikája miatt váltak áldozatokká Szíriában és Irakban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez