Mit keres Kim Kardashian Jerevánban?

Mindig jó a háznál egy amerikai híresség. Mi is örültünk, hogy Tony Curtis-sel reklámozhattuk Budapestet. Kim Kardashian és Örményország esete már kényesebb, a száz évvel ezelőtti népirtás a téma. Vajon mit szól mindehhez Törökország?

Bő egyhetes látogatásra érkezett férjével, gyermekével és testvérével április 8-án Örményországba az amerikai valóságshow-sztár, Kim Kardashian. Mivel csak Twitter adatlapját több mint 30 millióan követik, érthető a mostani nagy érdeklődés. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy Jereván április 24-én emlékezik az örmény genocídium századik évfordulójára.

1915. április 24-én az Oszmán Birodalom irányítói az örmény közösség több száz szellemi és politikai vezetőjét őrizetbe vetették. Közülük sokakat kivégeztek, másokat pedig száműztek. Az ezt követő, éveken át tartó erőszakos eseményekben mintegy 1,5 millió örményt gyilkoltak meg. A világ több mint húsz állama ismeri el népirtásként az eseményeket. Ankara persze tagadja, szerinte 300.000-500.000 örmény halhatott meg és ők is az I. Világháború következtében.

Miért éppen most látogatott a kaukázusi államba az apai ágon örmény származású (felmenői a 19. században érkeztek az Egyesült Államokba) celeb? – firtatja a nemzetközi sajtó. Semmi köze az örmény népirtáshoz Kardashian jereváni útjának, egyszerűen csak szeretne kapcsolatba lépni örmény gyökereivel – nyilatkozta a sztár képviselője az amerikai bulvár hírportálnak (tmz.com) még két nappal ezelőtt. Az tény, hogy a nyolc nap alatt forgatott anyagból készül a Kardashian család életét bemutató valóságshow, Keeping Up With The Kardashians következő része. Az út szervezője azonban azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy a család igenis szeretne megemlékezni a száz évvel ezelőtti tragédia áldozatairól.

A Kardashian nővérek az örmény miniszterelnökkel, Hovik Abrahamjannal tárgyalnak, 2015.04.09. (Europress/AFP)
A Kardashian nővérek az örmény miniszterelnökkel, Hovik Abrahamjannal tárgyalnak, 2015.04.09. (Europress/AFP)

Akárhogy is, Jereván nagyon szeretné, hogy köze legyen a mostani látogatásnak a genocídiumhoz. Erről tájékoztatta is a Kardashian nővéreket Hovik Abrahamjan miniszterelnök, amikor tegnap személyesen fogadta őket. Megköszönte Kimnek, hogy részt vesz az örmény népirtás nemzetközi elismertetésében. Folytatják is ebben a harcot – válaszolták a testvérek a hetq.am örmény hírportál értesülései szerint.

Hogy maguk az örmények mit gondolnak minderről, az a panorama.am hírportál online bejegyzéseket összegyűjtő cikkéből derülhet ki. Alapvetően kétfajta vélemény rajzolódik ki ez alapján. Egyeseket egyáltalán nem érdekli a téma és szerintük Kim Kardashiant sem. Mások arra figyelmeztetnek, hogy függetlenül az utazás valódi okától, a világszerte hihetetlen népszerűségű sztár akaratlanul is felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a népirtásra és ez jó dolog.

Hasonló véleményt fogalmazott meg az Örmény Genocídium Centenáriuma Amerikai Bizottságának szóvivője, Phil Walotsky a The Daily Beast cikkében. Szerinte nagyon örvendetes egybeesés lehet Kardashian útja és aközött, hogy Barack Obama esetleg az idén elismeri a népirtást.

Kim Kardashian lányával és gyermekével az örményországi Geghard Kolostornál, 2015.04.09. (Europress/AFP)
Kim Kardashian lányával és férjével az örményországi Geghard Kolostornál, 2015.04.09. (Europress/AFP)

Most tegyük félre ellenérzéseinket az amerikai celeb teljesen érdemtelen magamutogatásáról! Kétségtelen, hogy Kim Kardashian már többször szólalt meg a témában. „Ruanda, Darfur és a Holokauszt előtt történt ez. Lehet, nem történt volna meg a többi népirtás, ha a nemzetek elismernék az örmény genocídiumot” – írta egy blogbejegyzésében még 2011-ben. A következő év április 24-én pedig Twitterén kérte követőit, emlékezzenek az áldozatokra. Viszont az is igaz, hogy az utóbbi években több amerikai és külföldi politikai témában is állást foglalt a celeb.

Mit szól mindehhez Törökország? A news.am örmény hírportál sajtószemléje alapján egyes török orgánumok, csak a látogatás tényét közlik, másik szerint Kim Kardashian a népirtás miatt érkezett Jerevánba. A török superhaber.tv viszont „Genocídium propaganda az amerikai tv-műsorban” címmel számolt be az eseményről még április 7-én. A cikk azt is tudni vélte, hogy az amerikai vendég ellátogat majd népirtás emlékhelyére is.

Kép: Kim Kardashian megérkezik az örmény miniszterelnök meghívására, 2015.04.09. (Europress/AFP)

(Visited 4 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Nagy Benedek

    Mint székely/magyar mindig is híve voltam annak, hogy a TÜRK-eredetű népek jobban megismerjék egymást, az őket összekötő szálakat. U.akkor nem hiszem, hogy az örmény genocídium azonnali elítélése lefogta volna a Sztálin, a Hitler, az Antonescu, stb. diktátorok kezét. Az 1915-18 közötti törökországi örmény népírtást a lehető legkeményebben el kell itéljék az államok és a világ közvéleménye, függetlenül a mai török kormányzat reakcióitól. A száz évvel ezelőtti török-örmény konfliktus csak egy fejezete az iszlám és a kereszténység közötti évezredes küzdelemnek és egyben előjátéka a ma kibontakozó iszlám terrorizmusnak.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez