Háborús bűnöst fogtak Londonban

A spanyol hatóságok kérésére letartóztattak Londonban egy emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolt ruandai tábornokot – jelentette be kedden a kigali brit nagykövetség, a ruandai kormány pedig felháborodottan fogadta ezt.

A vád szerint a ruandai hírszerzési és biztonsági szolgálat vezetőjét, Emmanuel Karenzi Karakét felelősség terheli a ruandai tuszi kisebbség tagjai elleni 1994-es népirtás utáni megtorló gyilkosságok miatt. Karake letartóztatása jogilag kötelező volt Nagy-Britannia számára, miután Spanyolország európai elfogatóparancsot adott ki a tábornok ellen. A letartóztatás szombaton történt a Heathrow repülőtéren. A tábornokot őrizetben tartják, és csütörtökön kell megjelennie egy brit bíróság előtt.

Louise Mushikiwabo ruandai külügyminiszter a bejelentésre reagálva azt írta a Twitteren: “Elfogadhatatlan és felháborító, hogy a nyugatiak az afrikaiak megalázásában szolidárisak egymással”. Johnston Busingye ruandai igazságügy-miniszter közölte, hogy hazája “tárgyal Londonnal az ügy megoldása érdekében”, de megjegyezte, hogy a Karake elleni spanyolországi vádemelést törvénytelennek és politikailag motiváltnak tartja.

Az 54 éves tábornok ellen – negyven más ruandai katonai és politikai vezető között – Fernando Andreu Merelles bíró emelt vádat 2008-ban. Valamennyien annak a Ruandai Hazafias Front (RPF) nevű lázadószervezetnek a vezetői voltak, amely 1994-ben került hatalomra, és véget vetett a népirtásnak.

Ruandában 1994-ben a többségi hutu törzs tagjai a kisebbségi tuszik ellen fordultak. A genocídiumban körülbelül 800 ezer civil halt meg, főleg a tuszi törzs tagjai, de áldozatul estek az erőszaknak mérsékelt hutu törzsbeliek is. Megöltek a közép-afrikai országban nyolc spanyol állampolgárt is, aki ott humanitárius segítségnyújtásban vett részt.

A spanyol bíró az RPF vezetőit szintén népirtás, emberiesség elleni és terrorista bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az éveken át folytatott, tömeges megtorló gyilkosságok miatt.

Karake a ruandai elnöknek, Paul Kagaménak az egyik legjobb szövetségese, korábban a katonai hírszerzés vezetője volt.

Kép: A ruandai népirtás emlékműve (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez