Az elképesztő falu, ahol kislányok válnak fiúvá

Johnny minden tekintetben hímnemű. Most. 7 éves koráig viszont nem volt az. Az esete nem egyedi. Van egy elszigetelt falu Dominika délnyugati részén, ahol ez a jelenség csöppet sem számít abnormálisnak.

Johnny most 24 éves. Élete első hét évében nem is így hívták, hanem Felicitiának. Lányként nődögélt, kis piros ruhába öltöztették. D ő ezt nem szerette, mint ahogy lányos játékokat sem – mindig a fiúkkal lógott. Esetéről a BBC számolt be egy riportjában.

Johnny otthon született, és a család lánynak hitte. Nem volt pénisze, egészen a pubertásig. Akkor viszont kinőtt. A jelenség annyira nem rendkívüli arrafeklé, hogy neve is van. Az ilyen gyerkeket úgy hívják, guevedoces. Ami nagyjából annyit tesz, hogy pénisz 12 évesen.

A háttérben egy genetikai rendellenesség áll. Egy bizonyos enzim hiánya, ami megakadályozza, hogy az anyaméhben dihidrotesztoszteron hormon termelődjön – leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy nem alakulnak ki a férfi nemi jegyek a születés előtt, a baba egy vaginaszerű képződménnyel jön a világra.  És ami elmaradt az anyaméhben, az 12 éves kor körül jelenik meg, amikor a serdülők újabb hormonlöketet kapnak: elmélyül a hangjuk, és – ebben az esetben – kinő a péniszük.

Johnny, ma.
Johnny, ma.

Johnnynál ez korábban játszódott le. Hétéves volt, és boldog, mert már nem kellett tovább lányként élnie. “Amikor megváltozott a testem, elégedett lettem az életemmel.” A kilencéves Carla most megy át ezen. Azt mondja, már férfinak érzi magát. De sokan nem változtatják meg a nevüket, amikor megváltozik a nemük. Salinas-ban élnek férfiak, akiket mondjuk Catherine-nek hívnak.

A guevedoces jelenségről már a hetvenes évek óta tud a világ. Akkor utazott Dominikába a Cornell Egyetem endokrinológusa,  Dr. Julianne Imperato, aki sok szóbeszédet hallott a kamaszként fiúvá váló lányokról. Már akkor rájött, hogy mi ennek az oka, és a felfedezést az egyik amerikai gyógyszeróriás  fel is használta. Előállított egy szert, amelyet sikerrel vetnek be jóindulatú prosztata-megnagyobbodás vagy foltos kopaszság esetén, és amiért feltehtően sok férfi hálás.

Salinasban ma minden 90 emberből egy guevedoces. Bár minden tekintetben férfinak tűnnek, bizonyos apró különbségek azért megmaradtak. Kevesebb az arcszőrük, mint egy átlagos férfinak, és kisebb a prosztatamirigyük is. Sokan úgy gondolják, hogy a jelenség a belterjesség, a falu izoláltsága miatt létezik generációk óta.

Fotó: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez